Zagreb, 4. veljače 2021. - Hrvatska vlada prihvatila je u četvrtak program dodjele državnih potpora u turizmu i sportu. Riječ je o 1,5 milijardi kuna, namijenjenih poduzetnicima u tim sektorima radi ublažavanja posljedica krize uzrokovane pandemijom na njihovo poslovanje.

Taj program prethodno je odobrila Europska komisija (11. siječnja) na temelju Privremenog okvira za državne potpore, s glavnom svrhom potpore poduzećima da dobiju pristup likvidnosti zbog "iznimne pogođenosti sektora turizma i sporta pandemijom i za očuvanje njihove gospodarske aktivnosti", kazala je na sjednici Vlade ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Od ukupnih 1,5 milijarde kuna planiranog proračuna, na HAMAG-BICRO-a odnosi se milijardu kuna, namijenjenih za izdavanje državnih jamstava mikro, malim i srednjim poduzetnicima, dok proračun HBOR-a iznosi 500 tisuća kuna, za izdavanje državnih jamstva velikim poduzetnicima.

Ministarstvo turizma i sporta će program provoditi u suradnji sa HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, koji će i odobravati kredite, a korisnici potpora su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici iz ta dva sektora i povezanih djelatnosti.

Prihvatljivi korisnici su hoteli, odmarališta, kampovi i drugi smještajni objekti, zatim restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane i pića, kao i putničke agencije, touroperatori, nautički charter, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti, poput teretana, tematskih parkova, kao i ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti te oni koji obavljaju djelatnost zdravstvenog turizma.

- Kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost, programom se predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 posto glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike, za koje je predviđen iznos od milijardu kuna (HAMAG-BICRO), te do 90 posto za velike poduzetnike, za koje je predviđeno 500 tisuća kuna (HBOR) - naglasila je ministrica Brnjac.

Pravo na potporu mogu ostvariti pod uvjetom da su zbog pandemije pogođeni manjakom pandemijom i gubicima u poslovanju i ako im je poslovna aktivnost smanjenja ili obustavljena.

- Nakon donošenja ove odluke na Vladi slijedi potpisivanje sporazuma između Ministarstva turizma i sporta te HBOR-a i HAMAG-BICRO, kako bi se postiglo da program bude operativana već od sredine veljače kako bi što prije odgovorili na potrebe sektora - najavila je Brnjac.

Prema dodatnim informacijama s web stranica tog ministarstva oko tog programa, potpore će osim za jamstva za nove kredite za obrtni kapital i ulaganja, ići i u obliku subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove, za koje potpora neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku.

Potpore će biti odobrene najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikro i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama.

U teškoćama se smatraju poduzetnici koji su imali značajan pad poslovnih prihoda u odgovarajućem razdoblju 2020. u odnosu na isto 2019. i koji su imali pad poslovnih aktivnosti (od noćenja, rezervacija, posjeta, putovanja, prevezenih putnika do pada broja korisnika usluga i dr.).

Kamata i instrumenti osiguranja jamstva bit će, kako stoji na stranicama Ministarstva turizma i sporta, ugovoreni s financijskim sektorom nakon donošenja Vladine odluke, uz uvjet da kreditne i druge financijske institucije u najvećoj mogućoj mjeri prenesu pogodnosti državnih jamstava na krajnje korisnike u obliku većeg volumena financiranja rizičnih portfelja i nižih kamatnih stopa za mikro, male i srednje poduzetnike, nego što bi to bio slučaj bez takvih jamstava i/ili zajmova.

Krediti će se odobravati na rok koji ne može biti kraći od jedne ni dulji od pet godina, uključujući i poček od 12 mjeseci. (mints/hina/hoo)