Pariz, 20. studenoga 2020. - Tijekom videokonferencije sa sportskim čelnicima, uključujući i predsjednika Francuskog nacionalnog olimpijskog i sportskog odbora (CNOSF) Denisa Masseglia i predsjednika Organizacijskog odbora OI Pariz 2024. Tonyja Estangueta, francuski predsjednik Emmanuel Macron dogovorio je paket financijske potpore sportskom sektoru u iznosu od 400 milijuna eura. Taj iznos namijenjen je za oporavak sportskih klubova i udruga od posljedica pandemije koronavirusa, a poslužit će i kao važan poticaj pripremama Pariza za OI i POI 2024. godine.

Macronovo zalaganje za financijsku pomoć sportu dolazi nakon što je predsjedniku poslano "SOS pismo" koje su potpisali CNOSF i više od 90 drugih organizacija, pozivajući Vladu na dodatnu potporu. Pismo dostavljeno prošlog mjeseca zazvučalo je kao oštro upozorenje državi koja treba organizirati Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024., odnosno - apel da se nešto mora poduzeti zbog budućnosti sporta u Francuskoj.

CNOSF je nedavno objavio rezultate istraživanja koje je otkrilo da je 74 posto od 36 000 anketiranih klubova pogođeno "značajnim" financijskim gubicima u razdoblju od listopada 2019. do listopada 2020. godine. Također je otkrilo da klubovi već imaju deficit prihoda od 376 milijuna eura.

Olimpijski prvak u skoku s motkom Renaud Lavillenie i peterostruki olimpijski pobjednik, biatlonac Martin Fourcade, koji je ujedno i predsjednik Komisije sportaša za OI Pariz 2024., skupa su s čelnikom Francuskog ragbijaškog saveza Bernardom Laporteom, sudjelovali na dvosatnoj videokonferenciji, podržavši najavu francuskog predsjednika o mjerama financijske potpore sportu.