London/Bern, 20. studenoga 2020. - Pandemija Covid-19 teško je pogodila sportski sektor diljem svijeta. Dok se još uvijek razmatraju mjere za potporu sportu u Europskoj uniji, pri čemu u aktivnostima Europske komisije aktivno sudjeluje i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), pojedine europske države odlučile su se za konkretnu financijsku pomoć sektoru sporta. Ovih dana time su se bavile državne vlasti Velike Britanije i Švicarske.

 

Sport u Engleskoj trebao bi dobiti novčanu potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva od 300 milijuna funti (336 milijuna eura). Paket financiranja za hitne slučajeve ima za cilj zaštititi egzistenciju velikih i popularnih sportova koji se suočavaju sa zimom bez gledatelja. Prethodno je provedena analiza stanja i napravljena procjena njihovih potreba.
Predviđeno je da tamošnja Ragbijaška unija dobije najveći dio tog financijskog „kolača“ - 135 milijuna funti (150 milijuna eura), a više od polovice tog iznosa namijenjena je ragbijaškim klubovima Premiershipa. Prema visini predviđene potpore, drugi sport su konjske utrke 40 milijuna funti (45 milijuna eura). Za nogomet je planirano izdvajanje od 28 milijuna funti (31 milijun eura) za pomoć niželigaškim klubovima, kao i ženskoj Superligi. Višemilijunske iznose dobit će i netball (inačica košarke), klasična košarka, hokej na ledu i badminton, ali značajna potpora stiže i utrkama hrtova, kojima je namijenjen iznos od milijun funti (1,1 milijun eura).

 

Za pandemijom uzdrmani sektor sporta švicarsko Savezno vijeće predložilo je iznos od 175 milijuna franaka (162 milijuna eura), i to kao potporu profesionalnom i poluprofesionalnom sportu u sljedećoj kalendarskoj godini. Tu odluku pozdravio je i Švicarski olimpijski odbor na čelu s predsjednikom Jürgom Stahlom.
Nakon što su se u zemlji povećali slučajevi koronavirusa, Švicarska je krajem listopada uvela zabranu gledatelja, ograničavajući njihovu nazočnost na sportskim priredbama na samo 50 ljudi.
Prema shemi potpore, klubovi će moći potraživati do dvije trećine izgubljenog prihoda od ulaznica na temelju prihoda iz sezone 2018.-2019. Klubovi se obvezuju na transparentno korištenje novca i jamče njegovu ravnomjernu raspodjelu, koja uključuje i mlađedobne kategorije te ženski sport.
Za provedbu prijedloga o financijskoj potpori sportu u Švicarskoj je potrebna i suglasnost Savezne skupštine, što se i očekuje na njezinu idućem zasjedanju.