Tokio, 19. studenoga 2020. - Cijepljenje protiv novog koronavirusa neće biti obvezno za sportašice i sportaše koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju - izjavio je u utorak predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach za vrijeme boravka u japanskom glavnom gradu.

- Išli bismo predaleko, kad bismo to tražili - ocijenio je Bach koji je u posjet Japanu došao kako bi osnažio vjeru stanovništva i sponzora OI u Tokiju u to da se najveći sportski događaj može održati u srpnju sljedeće godine uz nazočnost gledatelja na tribinama, bez obzira na sadašnji porast broja zaraženih.

Čelnik olimpijskog pokreta je za posjeta budućem olimpijskom selu ponovio odlučnost MOO-a u održavanju sigurnih Igara te naglasio da će organizacijski odbor poduzeti “sve preventivne mjere tako da se sportaši mogu opustiti i osjećati sigurnima”.

MOO će poticati sportaše da se cijepe protiv novog koronavirusa, smatrajući da bi to bio znak poštovanja prema domaćinima i ostalim natjecateljima, ali Bach je naglasio da to neće biti njihova obveza ni uvjet za sudjelovanje na OI u Tokiju.

- Previše je toga što pritom morate uzeti u obzir. To je prije svega stvar osobnog zdravlja. U pitanju je zdravlje pojedinca. Postoji i problem dostupnosti cjepiva - izjavo je predsjednik MOO-a.

Iz Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. poručili su da planiraju brojne mjere u borbi protiv koronavirusa, a kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost cjepiva. Australski ministar zdravstva Greg Hunt u utorak je izjavio da su mu iz vodstva MOO-a dali jamstva “o poduzetim koracima u osiguravanju cjepiva za sve sportaše i izaslanike koji će dolaziti iz svih krajeva svijeta”. Izrazio je očekivanja da će cjepivo biti dostupno sportašima i delegacijama svih nacija te da će ono biti spremno mnogo vremena prije početka Igara.

Prema novom terminu Olimpijske igre bi se u Tokiju trebale održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre su na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna. (hoo/vk)