Lausanne, 15. srpnja 2020. - Predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i senegalski predsjednik Macky Sall dogovorili su odgodu Olimpijskih igara mladih (OIM/YOG) Dakar 2022. do 2026. godine. Nakon detaljnih rasprava o toj temi, prijedlog senegalskog predsjednika Mackyja Salla pozdravio je i predsjednik MOO-a Thomas Bach, smatrajući ovu odgodu izrazom odgovornosti i zabrinutosti koje nameću trenutačne okolnosti.

Odgoda Dakara 2022. omogućuje MOO-u, nacionalnim olimpijskim odborima (NOO) i međunarodnim sportskim federacijama (IF) još bolje planiranje aktivnosti, na koje je snažno utjecalo odgađanje Olimpijskih igara Tokio 2020.
Istodobno, Senegalu je omogućeno dodatno vrijeme priprema za Olimpijske igre mladih. Dvojica čelnika, koji su pohvalili dosadašnji napredak u pripremi Igara, zajednički su iskazali povjerenje u predsjednika Organizacijskog odbora OIM-a Dakar 2022. Mamadoua Diagna Ndiayea, senegalskog člana MOO-a, koji je potpuno usmjeren na uspjeh OIM-a, prvog olimpijskog događaja organiziranog u Africi.
MOO i predstavnici Senegala razumiju da će ova vijest razočarati mnoge mlade sportaše, ali ovaj sporazum proizlazi iz velikog opsega operativnih izazova s ​​kojima se suočavaju MOO, nacionalni olimpijski odbori i međunarodni financijski fondovi nakon odgađanja Olimpijskih igara Tokio 2020.    
- Ovaj sporazum ilustrira međusobno povjerenje Senegala i MOO-a. Želim izraziti iskrenu zahvalnost predsjedniku Mackyju Sallu, velikom prijatelju i podupiratelju olimpijskog pokreta, na iznimnom odnosu povjerenja i kvalitetne suradnje. Iz svih tih razloga siguran sam da ćemo zajedno organizirati fantastične Olimpijske igre mladih Dakar 2026., ne samo za Senegal, nego i za cijeli afrički kontinent te sve mlade svjetske sportaše - kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.
Predsjednik Macky Sall iznova je izrazio punu podršku organizaciji Olimpijskih igara mladih u Senegalu, "kako bi Dakar 2026. kao prvi olimpijski događaj u Africi, bio uspješan i nezaboravan sportski događaj".

Sporazum od odgodi OIM-a 2022., koji je načelno odobrio i Izvršni odbor MOO-a, trebao bi biti ratificiran već ovoga petka. (moo/hoo/vk)