Zagreb, 19. lipnja 2020. - Dan nakon okruglog stola na temu „Covid-19 i sport“, koji su u zagrebačkom hotelu Westin zajednički organizirali Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), objavljena je vijest da je jedan od glavnih sudionika, ravnatelj HZJZ-a doc. dr. Krunoslav Capak, završio je u samoizolaciji. Njegov preventivni čin posljedica je sudjelovanja na konferenciji za medije u HZJZ-u u ponedjeljak (15. lipnja), s koje je jedna osoba sutradan detektirala koronavirusne simptome.

Unatoč negativnom nalazu ravnatelja HZJZ-a na testiranju, kao odgovorna osoba on je od četvrtka navečer posegnuo za mjerom samoizolacije.
Iz Zdravstvene komisije HOO-a, kojom predsjeda dr. Miran Martinac, poručili su sudionicima i posjetiteljima skupa u Westinu da nemaju razloga za uznemirenost.
- Istina je da je ravnatelj HZJZ-a Capak u samoizolaciji, to nam je potvrdio i ministar zdravstva, međutim, sve dok je njegov nalaz negativan, ne vidimo razlog za paniku. Şvi koji smo bili na okruglom stolu u Westinu, u tom bismo slučaju bili kontakti osobe koja je mogla biti u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom, a kao takvi smo nezanimljivi epidemiološkoj službi. Tek kada bi se pokazalo da je docent Capak zaražen koronavirusom, to bi iziskivalo testiranje svih koji su bili s njim u kontaktu - kazao je član Zdravstvene komisije HOO-a doc. dr. sc. Dinko Pivalica.

Voditeljica HOO-ova odjela zdravstvene skrbi sportaša, mr. Mimi Vurdelja, zamolila je sve sportaše, trenere i ostale sudionike okruglog stola u četvrtak, a koji osjećaju uznemirenost zbog moguće zaraze tijekom priredbe u Westinu, da se s eventualnim dvojbama i upitima obrate izravno na mail adrese HZJZ-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  (hoo/vk)

 

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/priopcenje-hrvatskog-zavoda-za-javno-zdravstvo-koronavirus/