Zagreb, 6. svibnja 2020. - U izvanrednim okolnostima, u kojima je mogućnost za tjelesne aktivnosti ograničena, zanimljiv projekt poduzeli su djelatnici Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba. Svjesni činjenice da se djeca sve manje kreću, provode puno vremena uz mobitele, prijenosna računala i tablete, a pogotovo u aktualnoj situaciji, odlučili su ih pokrenuti i potaknuti na tjelesnu aktivnost uz pomoć „Šetnje oko Zemlje“.

Projekt je zamišljen kroz izazove, a prvi izazov pokrenut je sredinom travnja 2020., kada su sudionici (učenici, roditelji i djelatnici škole) krenuli u virtualnu avanturu šetnje oko Zemlje. Zadatak je bio zajedno prehodati ili pretrčati nešto više od 28.000 km (po liniji zapad-istok od Zagreba do Zagreba, odnosno od OŠ Petra Preradovića i natrag, po 45. paraleli) u što kraćem roku. Izazov je ostvaren u samo 12 dana, s ukupno 555 aktivno uključenih sudionika (škola broji 383 učenika). Više o provedenom projektu, kao i dnevnik putovanja, može se vidjeti na poveznici: http://www.os-ppreradovica-zg.skole.hr/2020/04/15/setnjaokozemlje/

Budući je prva faza ovog hvalevrijednog projekta, na razini OŠ Petra Preradovića, postigla neočekivano dobar uspjeh i izazvala veliku pozornost i odaziv sudionika, radi se na prošrenju projekta na širu populaciju - druge osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, sportske klubove, rekreacijske i ostale udruge i sl. (hoo)