Ispis

Zagreb, 21. travnja 2020. - Utjecaj koronavirusa na sektor sporta mnogo je veći od samog otkazivanja sportskih događaja, jedan je od zaključaka s neformalne videokonferencije ministara sporta zemalja Europske unije, kojom je u utorak predsjedao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak.

Ministri zemalja EU odgovorni za šport razmijenili su informacije, iskustva, ideje i prijedloge da bi se pomoglo zajedničko traženje rješenja i ublažile negativne posljedice pandemije koja ugrožava život i zdravlje građana.

- Puno je posla pred nama kako bismo zaštitili šport i sačuvali njegovu snagu da doprinese zdravlju i dobrobiti naših građana i razvoju našeg društva u sadašnjoj situaciji, ali i u razdoblju nakon pandemije. Ipak, siguran sam da će sektor športa iz ovog izaći snažan, kao i uvijek - istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Ministri su raspravljali o različitim mjerama koje su uvedene u državama članicama, a naglašeno je da ova situacija značajno utječe na trenutno funkcioniranje sportskih saveza te da postoje ogromni ekonomski gubici jer je većina sportskih događaja otkazana. Istaknuli su i činjenicu kako su prekinute sportske aktivnosti na lokalnoj razini kao i redovito funkcioniranje niza malih klubova i sportskih organizacija.

Naglašeno je da u olakšavanju teških financijskih posljedica po sektor sporta treba iskoristiti svaku mogućnost za preusmjeravanje postojećih i planiranih sredstva na nacionalnoj razini, ali i da treba uzeti u obzir i mogućnosti da se koriste EU fondovi, a sport prepozna kao važan dio regionalnog razvoja. Poseban naglasak u raspravi stavljen je na osiguranje kontinuiteta treniranja sportaša i njihove pripreme, kao i na povećanje tjelesne aktivnosti građana, a da se istovremeno osigura i njihova sigurnost te spriječi širenje koronavirusa.

Europska komisija također je okarakterizirala izbijanje COVID-19 kao izvanrednu okolnost. Povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izrazila je spremnost podržati napore država članica da se pomogne sportu u krizi i pri oporavku nakon krize.

Ministri su pozdravili dogovorenu fleksibilnost što se tiče rokova prijave na Erasmus+:Sport, kao i fleksibilnost vezanu uz implementaciju projekata i buduće programe, a pozdravljena je #BeActiveAtHome kampanja kojom se građani motiviraju na tjelesnu aktivnost kod kuće. (hina/hoo)