Zagreb, 6. travnja 2020. - Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (MDSRM) godišnja je proslava snage sporta za pokretanje društvenih promjena, razvoja zajednice i poticanja mira i razumijevanja. A budući da ga partneri ne mogu obilježiti u skladu s odrednicama sporazuma, potpisanog početkom veljače u Zagrebu, zajednički predlažu: OBILJEŽIMO GA ZAJEDNIČKI - ONLINE!

U sjedištu UN-a u New Yorku, 23. kolovoza 2013. godine, Glavna skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir (MDSRM) - odluku koja predstavlja povijesni korak u prepoznavanju transformativne moći sporta i njegov veliki potencijal u napredovanju pozitivnih društvenih promjena. Sport ima moć mijenjati svijet; to je temeljno pravo, snažno sredstvo za jačanje socijalnih veza i promicanje održivog razvoja, mira i solidarnosti i poštovanja.
Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji sa Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode (HDUN) i Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) svake godine obilježava ovaj dan zajedničkim turnirom u malom nogometu i košarci, rekreativnim stolnim tenisom te bubble footballom na Zagrebačkom velesajmu.
Tom prilikom svi sudionici potpisuju certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja te slijedi zajedničko fotografiranje podizanjem bijelih kartona, kojima se simbolično podržala međunarodna akcija “White Card”. Kao referenca na žuti i crveni karton u svijetu sporta, od 2014. „WhiteCard“ je simbol koji predstavlja pozitivnu snagu sporta za mir i socijalnu uključenost. Njime se želi istaknuti i skrenuti pozornost na priče pojedinaca kojima je sport diljem svijeta pozitivno utjecao na život.
Kroz jedinstvene individualne vještine i kolektivnu snagu možemo se okupiti i podijeliti kreativne načine za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz sport i tjelesne aktivnosti - čak i iz granica naših domova.
Ove godine pozivamo sve da budu aktivni, zdravi i pokažu solidarnost u ovom razdoblju tjelesnog i društvenog distanciranja. Taj će timski duh pomoći svima nama da zajedno prođemo kroz trenutne izazove. Slijedom okolnosti vezanih uz COVID-19 i preporučene mjere opreza, ovogodišnje javno obilježavanje Međunarodnog dana sporta za mir i razvoj je otkazano. Međutim, u nastojanju da se podsjeti na važnost obilježavanja ovog dana, pozivamo javnost da se pridruži akciji obilježavanja ovog važnog datuma online!
Podijelite s nama svoje fotografije s podignutim bijelim kartonom u znak simbolične podrške međunarodne akcije „White Card“! Sve što trebate napraviti jest uzeti bilo koji bijeli karton / obični papir i fotografirati se te uz fotografiju staviti oznaku #IDSDP2020 #HDUN #WhiteCard #April6 najkasnije do 15. travnja.
Na taj način postajemo dio međunarodne zajednice koja je posvećena izgradnji boljeg društva. (hoo/hoa)