Zagreb, 31. ožujka 2020. - Nakon jednogodišnjeg prolongiranja ljetnih Olimpijskih igara 2020. u Tokiju zbog pandemije koronavirusa (COVID-19), odgođene su i XIX. mediteranske igre, kojima je od 25. lipnja do 5. srpnja 2021. domaćin trebao biti alžirski grad Oran. Iz alžirskog ministarstva sporta i mladih stigla je informacija da će se ovo multisportsko natjecanje održati godinu dana kasnije u odnosu na prvotno predviđeni termin, što znači - u ljeto 2022. godine.

Zahtjev za odgodom uslijedio je nakon konzultacija članova Izvršnog odbora Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI). Oni su ustvrdili da bi se zgusnuti sportski kalendar u idućoj godini mogao bitno odraziti na kvalitetu priprema, ali i na kvalitativnu razinu natjecanja sportašica i sportaša iz 26 nacionalnih olimpijskih odbora.

Osim toga, podudarnost datuma MI-ja iz 2021. s novim terminom odigravanja nogometnog Eura (prolongiranog iz 2020.), mogao bi medijski zasjeniti ovaj mediteranski sportski događaj, kao što je bio slučaj s Igrama u Tarragoni, održanim u terminu nogometnog Mundijala u Rusiji 2018. godine. 

Odluka o odgodi MI-ja 2021. usuglašena je s alžirskom vladom, koja je o tome i službeno izvijestila javnost.

U procesu odlučivanja o odgodi MI u Oranu sudjelovala je i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju HOO-a, Ljiljana Ujlaki Šubić, koja je u aktualnom mandatu članica vodećeg tijela MOMI-ja s 13 članova i dvije članice. (hoo/vk)