Ispis

Zagreb, 30. ožujka 2020. - Zbog gospodarskih posljedica koje je izazvalo širenje virusa COVID-19, švedska vlada odlučila je uložiti dodatnih milijardu (švedskih) kruna u sport i kulturu. Prema toj odluci, kulturni i sportski sektor primili su potporu od milijardu kruna (90 milijuna eura/343 milijuna kuna) u omjeru 50:50 posto, a novac je uplaćen agencijama za raspodjelu potpora na području kulture i Švedskoj konfederaciji sporta, ekvivalentu (istoznačnici) Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO).

 

U novonastaloj situaciji, kada nedostaju prihodi od gledatelja, sredstva za sport od 500 milijuna kruna namijenjena su udrugama koje organiziraju sportske događaje, poput međunarodnih natjecanja, nacionalnih prvenstava, rekreativnih utrka ili drugih događaja elitne razine. Sredstva za kulturu - također 500 milijuna kruna, dodijeljena su aktivnostima koja gube prihode uslijed ograničenja i zabrane javnih okupljanja.

 

Švedska vlada i dalje će biti u kontaktu s relevantnim akterima iz sporta i kulture te će preispitivati potporu koja bi mogla biti i dodatno potrebna zbog širenja virusa COVID-19.