Zagreb, 28. kolovoza 2019. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila je zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za novčanu potporu sportašu Aliju Noghandoostu, državljaninu Islamske Republike Iran s priznatim političkim azilom u Republici Hrvatskoj. Novostečeno pravo ostvarit će kroz program "Potpora za sportaše izbjeglice" (Refugee Athlete Support). Zahtjev iz HOO-a prema MOO-u podnesen je slijedom zamolbe Taekwondo kluba Jastreb od 27. lipnja 2019. godine za uvrštenje njihova člana u navedeni program te pozitivnog mišljenja Hrvatskog taekwondo saveza (HTS) i potvrde njegovih sportskih rezultata od 10. srpnja 2019. godine.

Konkretnije: Olimpijska solidarnost MOO-a dodijelila je Aliju Noghandoostu stipendiju u visini od 1500 dolara mjesečno, a koju će se na račun Hrvatskog olimpijskog odbora isplaćivati unaprijed za četveromjesečna razdoblja (po 6000 dolara, počevši s 1. rujna 2019. godine) sve do kraja aktualnog četverogodišnjeg plana Olimpijske solidarnosti MOO-a 2020. godine. Stipendija služi za pokriće troškova vezanih za treninge i natjecanja sportaša, odnosno za troškove specijaliziranog trenera, smještaja i prehrane, prijevoza, objekata za treniranje, zdravstvene pomoći, osiguranja od nesretnog slučaja i bolesti (bez medicinskih intervencija), kao i troškove sportske opreme i rekvizita.
Uz navedeni mjesečni iznos stipendije (1500 dolara), sportaš ima pravo na dodatnu, jednokratnu potporu u iznosu od ukupno 5000 dolara za pokriće troškova prijevoza prilikom sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima visoke razine.
HOO izražava nadu da će uključenje u ovaj program Aliju Noghandoostu pomoći, ne samo u provedbi kvalitetnijih treninga i priprema za velika međunarodna natjecanja, već i u ostvarenju cilja - postizanja kvalifikacijske norme za OI u Tokiju i mogućnosti izbora u olimpijsku reprezentaciju izbjeglica i prognanika (IOC Refugee Olympic Team Tokyo 2020), kao i u nastavku sportske karijere i izgradnji sportske budućnosti. (hoo/vk)