Zagreb, 30. listopada 2017. - Posredovanjem Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a u suradnji s Olimpijskom solidarnosti MOO-a, naš stolnoteniski trener Nikola Vukelja završio je tri četvrtine certificiranog edukacijskog programa za trenere (ICECP) u SAD-u.


Nakon što je u travnju ove godine izabran od strane HOO-a, trenersku edukaciju započeo je u rujnu na Sveučilištu Delaware, nastavio u Dunellenu (New Jersey), a zaključni dio američke izobrazbe odradio u Colorado Springsu.
Dojmove i iskustva iz rada s vrhunskim stručnjacima američkog sporta teško je bilo sažeti:


- Program je bio vrlo intenzivan, zanimljiv i nadasve koristan. Predavanja ili prezentacije trajali su u od jutra do večeri svakoga dana osim vikendom kada su organizirani drugi zabavno-edukacijski programi kao npr. posjet Bijeloj kući u Washingtonu, NHL utakmici u Denveru, penjanje na planinu Pikes Peak na 4300 metara nadmorske visine, posjet Empire State Buildingu u New Yorku i slično. U prva dva tjedna imali smo priliku razgovarati s vodećim ljudima američkog sporta, trenerima reprezentacija, direktorima nacionalnih saveza, osvajačima olimpijskih odličja, te nizom vrhunskih predavača.


Predavanja su trajala kroz tri modula, a među tridesetak eminentnih američkih predavača bili su: Matthew Robinson, Richard Way (kanadski model dugoročnog razvoja sporta), Rich Laird, Todd Rover, Stephan Goodwin, Scott Riewald, Peter Haberl, Randy Wilber i drugi.


Kraj drugog tjedna rada, odnosno prvog modula, obilježen je prvim prezentacijama polaznika.
- Prezentacijom pod nazivom "Usporedba uvjeta rada u razvoju mladih stolnotenisačica u Hrvatskoj prije 20 godina i danas", komparirao sam osmogodišnji plan i program rada s mojom prvom generacijom stolnotenisačica (taj program je započeo 1989., a završio 1997. osvajanjem ekipne zlatne medalje na juniorskom EP-u), s uvjetima rada posljednjih godina u projektu koji sam započeo s mladim stolnotenisačicama 2013. godine - pojasnio je Vukelja.


Drugi modul održan je u jednom od najboljih američkih klubova, u Lily Yip Table Tennis Centeru, u kojem je naš stručnjak dijelio znanje i iskustvo s tamošnjim trenerima i vodstvom kluba. Mladi članovi tog američkog kluba najavili su posjet Hrvatskoj u svibnju iduće godine.


Treći modul održan je u Američkom olimpijskom trening-centru u Colorado Springsu, a glavni naglasak bio mu je na prezentacijama. Pred svakim polaznikom našla su se tri prezentacijska izazova. Vukelja se odlučio za klub u kojem je boravio tijekom drugog modula. Organizaciju, ciljeve, kvalitetu rada s mladima, načine financiranja, trenerski kadar i najbolje rezultate tog kluba usporedio je s vlastitim klubom, odnosno matičnim savezom u domovini.


U drugoj prezentaciji je kroz primjer dugoročnog, srednjeročnog i kratkoročnog planiranja i programiranja u stolnom tenisu - prezentirao plan i program rada hrvatske ženske juniorske reprezentacije za sezonu 2017./2018., s naglaskom na periodizaciju i fizičku pripremu.

Treća prezentacija je glavni projekt ili završni rad kojeg tek treba izraditi do travnja sljedeće godine i u sklopu četvrtog modula prezentirati u sjedištu MOO-a u Lausannei.

- U suradnji s mentorima Michaelom T. Lambom i Josephom Escodom, odlučio sam se izraditi Hrvatski stolnoteniski vodič, koji bi svima zainteresiranima za stolni tenis (igračima, roditeljima, sponzorima...) trebao dati osnovne informacije: kada i gdje se stolni tenis može igrati, osnove tehnike i taktike, osnove fizičke pripreme i sportske prehrane, povijest stolnog tenisa u Hrvatskoj i slično. Vodič je zamišljen u elektronskom i printanom izdanju, a po potrebi će se moći i nadograđivati - otkrio je hrvatski trener.

Prvih dana svibnja iduće godine Nikola Vukelja trebao bi dobiti u ruke vrijedan trenerski certifikat. (hoo/vk)