ZAGREB, 18. prosinca 2012. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dodijelila je deset stipendija za hrvatske sportašice i sportaše koji se pripremaju za Zimske olimpijske igre (ZOI) Soči 2014.ZAGREB, 18. prosinca 2012. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dodijelila je deset stipendija za hrvatske sportašice i sportaše koji se pripremaju za Zimske olimpijske igre (ZOI) Soči 2014.

Stipendije u mjesečnom iznosu od 1.500 USD, u razdoblju od 1. studenoga 2012. do 23. veljače 2014., odnosno do datuma posljednjeg mogućeg kvalifikacijskog natjecanja, primat će biatlonac Jurica Veverec, sanjkačica Daria Obratov, te skijašice i skijaši Andrea Komšić, Saša Tršinski, Istok Rodeš, Sofija Novoselić i Filip Zubčić (alpsko skijanje), Edi Dadić i Andrej Burić (skijaško trčanje) te Anja Štefan (snowboard), a služit će za pokrivanje troškova priprema i natjecanja.

Olimpijska solidarnost MOO-a dodijelila je stipendije na zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te na prijedlog odgovarajućih nacionalnih sportskih saveza (NŠS), nakon što je provela detaljnu analizu prijedloga i izvršila konzultacije s međunarodnim sportskim savezima. Programom „Olimpijske stipendije za sportaše Soči 2014.“ Olimpijska solidarnost MOO-a nastoji kroz financijsku potporu omogućiti stipendistima što kvalitetniju pripremu za kvalifikacije i nastup na Igrama u Sočiju.

Programi stipendija Olimpijske solidarnosti za sportaše pokrenuti su 1989. kako bi se pomoglo pojedinim NOO-ima čiji sportaši, radi pomanjkanja financijskih sredstava ili pristupa odgovarajućoj vrhunskoj sportskoj infrastrukturi, nemaju jednake uvjete za treniranje kao sportaši iz razvijenih zemalja. HOO je do sada sudjelovao u programima individualnih stipendija za sportaše koji su se pripremali za OI Atena 2004., Peking 2008. i London 2012. Program pomoći putem stipendija za zimske olimpijske igre pokrenut je 2008. za Igre u Vancouveru 2010., tako da je program za Soči 2014. tek njegovo drugo izdanje.