ZAGREB, 5. lipnja 2008.- U nazočnosti brojnih uglednika hrvatskog sporta, društvenog i javnog života, štovatelja hrvatskog sporta, te predstavnika medija, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatsk...

ZAGREB, 5. lipnja 2008.- U nazočnosti brojnih uglednika hrvatskog sporta, društvenog i javnog života, štovatelja hrvatskog sporta, te predstavnika medija, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) predstavili su u četvrtak, 5. lipnja u zagrebačkom Novinarskom domu tri jedinstvena projekta kulture i olimpijskog obrazovanja u sportu o kojem skrbi HOO, a koji su potpomognuti od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijske solidarnosti MOO-a.

"Radi se o naoko neprimjetnim projektima, ali su oni od velike važnosti za ukupni hrvatski sport jer se bave najmlađima. Mnogi i ne znaju da HOO svake godine organizira Olimpijski festival dječjih vrtića na kojemu sudjeluje čak 30.000 djece iz cijele Hrvatske", kazao je prilikom predstavljanja projekata predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Važnost promicanja sportske kulture među najmlađima je naglasio i predsjednik HZSN-a i sam bivši aktivni sportaš Jura Ozmec, i predsjednik Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a, ugledna televizijska novinarka Milka Babović te Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista.

Serijal knjiga "Mali sportaši" autora Vite Spasovića, sportaša i publiciste, knjige su o olimpijskim sportovima s ciljem motiviranja i uključivanja djece u sport, te pravilnog odabira jednog od njih. Kako je sadržaj upotpunjen foto zapisima sa sportskih terena i dvorana, uz animacije, jedinstven su spoj sporta u riječima i slici. "Mali sportaši" uvršten je program Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora 2008. godine u području kulture i olimpijskog obrazovanja. Projekt je potpomoglo i Ministarstvo kulture RH, a od 6. lipnja bit će na kioscima uz Večernji list. Recenzent knjige je ravnatelj Hrvatskog športskog muzeja Zdenko Jajčević, a promotori su ugledna televizijska novinarka Milka Babović i svjetski rekorder plivač Duje Draganja.

Drugi je projekt interaktivni CD "Športići" autorice Radice Jurkin, dobitnice godišnje Državne nagrade športa Franjo Bučar, a koji objedinjuje učenje i igru na temu olimpijski pokret i njegovo značenje korištenjem najnovije računalne tehnologije. Sadržaj interaktivnog CD-a uključuje kviz pitalice s bodovima i nagradama. Memorijske slagalice, puzzle, te tekstovi napravljeni su prema prvoj slikovnici na temu sport "Športići" iste autorice i uz ilustracije Maje Šurjak. Interaktivni CD "Športići" uvršten je 2008. u program potpore Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora u području kulture i olimpijskog obrazovanja.

Skladba "Olimpizma put", hrvatska predstavnica u međunarodnom natječaju 2008. "Sport i glazba" odlukom Ocjenjivačkog žirija Međunarodnog olimpijskog odbora, a u konkurenciji 26 zemalja, uvrštena je u osam najboljih. U Hrvatskoj je natječaj proveo, a prema propisima MOO-a, Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Skladbu izvode dječji zbor "Kikići" iz Zagreba, vokalne solistice Ivana Kindl i Branka Delić, ujedno i autorica teksta. Autor glazbe i aranžmana je Silvestar Dragoje.