Split, 5. kolovoza 2022. - Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je u 82. godini preminuo Duško Krstulović, legendarni predsjednik splitskog Veslačkog kluba Gusar i zaslužni sportski djelatnik u gradu pod Marjanom i u Republici Hrvatskoj.

Rođen je 1. ožujka 1940. godine u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine, a potom i magistrirao 1981. godine smjer marketing. U svojoj bogatoj radnoj karijeri obnašao je razne visoke dužnosti u bivšoj državi. Bio je član izvršnog vijeća Skupštine općine Split, predsjednik tadašnjeg Komiteta za pomorstvo, sekretar za privredu Skupštine općine Split te pomoćnik saveznog sekretara za pomorstvo. U novoj hrvatskoj državi, od 1991. godine bio je savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva RH.
Od 1995. do 2006. godine Duško Krstulović je predavao na Pomorskom fakultetu u Splitu i stručnom studiju Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Čak 73 godine Duško Krstulović bio je posvećen veslačkom sportu i Veslačkom klubu Gusar, od 1949. godine do smrti. Te daleke godine sudjelovao je na prvenstvu države u Bledu kao kormilar, bio je veslač svih uzrasnih kategorija u klubu, član uprave i dugogodišnji predsjednik kluba od 1999. do 2010. godine, otkada je počasni predsjednik svog Gusara. Dolaskom Duška Krstulovića na čelno mjesto u klubu, započinje obnova srušenog objekta kluba, a klub započinje svoje najuspješnije rezultatsko razdoblje. U tom vremenskom razdoblju veslači Gusara osvojili su 22 državna seniorska prvenstva, 3 svjetska kupa, 4 svjetske, 2 olimpijske medalje, te 2 čuvene Henley regate u Londonu.
Uz dugogodišnji rad u svom matičnom klubu Gusaru, Duško Krstulović je obavljao i razne druge sportske dužnosti. Bio je predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, zamjenik predsjednika SOFK-e od 1984. do 1988., inicirao je i bio predsjednik Organizacijskog odbora Transjadranske jedriličarske regate Pescara - Split, član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Splitskog saveza sportova. Na MIS-u, najvećoj sportskoj manifestaciji održanoj u Splitu, obnašao je dužnost predsjednika Komisije za promet Izvršnog komiteta MIS-a. Bio je glavni koordinator pri izgradnji triju najvažnijih infrastrukturnih objekata u Splitu: usjeka željezničke pruge, tunela kroz Marjan i trajektne luke s izgradnjom putničkog terminala. Povodom 30 godišnjice MIS-a, 2009., dobio je priznanje Splitskog saveza sportova za doprinos uspješnoj realizaciji igara.
Od 2008. do 2016. bio je član Nadzornog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora.
Dobitnik je HOO-ove Nagrade Matija Ljubek 2010. za osobit doprinos razvoju hrvatskog sporta, a 2008. godine uručen mu je i Trofej Fabjan Kaliterna, najviša splitska sportska nagrada. Godine 2014. dobio je Nagradu za životno djelo Grada Splita. (hoo/jg)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji i prijateljima preminulog Duška Krstulovića:

 

Poštovana obitelji Krstulović,
dragi sportski prijatelji,


povodom odlaska vašeg i našeg Duška, legendarnog sportskog dužnosnika koji je ostavio dubok trag u splitskom i hrvatskom sportu, posebno u veslanju, primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji!