Ispis

Zagreb, 22. lipnja 2022. - U srijedu (22. lipnja) napustio nas je legendarni sportaš i sportski dužnosnik Tihomir Sertić (rođen 1931.), iza kojeg je ostala iznimna karijera u streljaštvu s pomalo nevjerojatnih 70 godina neprekidnog natjecateljskog staža - od talentiranog 15-godišnjeg dječaka do neumornog veterana u poodmakloj dobi. 

Sportski mu je život bio bogat i vrlo uspješan, a započeo je 1946. godine učlanjenjem u sportsku streljačku sekciju SD Dinamo. Prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske imao je 1947. na susretu Slovenije i Hrvatske u Celju sa samo 16 godina (kao junior malokalibarskom puškom). Godine 1948. postao je prvak Hrvatske u gađanju MK puškom trostav za juniore (Zagreb) te prvak Jugoslavije u istoj disciplini.

S nepunih 18 godina bio je najmlađi član reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu, gdje momčad osvaja drugo mjesto na svijetu (velikokalibarska puška na 300 m). Od tada je član reprezentacije Jugoslavije u više disciplina, a 1950. postavlja državni rekord na streljani pokraj Beograda (M. K.).

Na prvom Prvenstvu Hrvatske 1951. osvojio je dva naslova juniorskog prvaka: vojnička puška trostav 3×20 metaka i 10 metaka ležeći, da bi 1952. na Svjetskom prvenstvu u Oslu bio najbolje plasirani član reprezentacije s osvojenim 9. mjestom, a kao član reprezentacije Jugoslavije postavlja i novi ekipni državni rekord. Godine 1952. počeo je gađati švicarskom vojničkom puškom te je na jednom izlučnom natjecanju postavio novi državni rekord od 175 krugova, što je tada bilo za tri kruga bolje od svjetskog rekorda u disciplini puška velikog kalibra na 300 metara.

Godine 1952. proglašen je za najboljeg sportaša Jugoslavije u mjesecu svibnju, a 1954. uz ime Tihomira Sertića vezano je u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji osam državnih rekorda. Od 1970. više je puta bio član reprezentacije Jugoslavije u disciplini gađanja pištoljem brza paljba i kao član momčadi SD Zagreb 1786, koja je od 1974. do 1987. čak devet puta bila ekipni prvak Jugoslavije. Drugim mjestom na prvenstvu države, 1972. godine u Ljubljani, postaje članom reprezentacije u gađanju pištoljem MK - brzo gađanje, a 1982. u gađanju MK pištoljem - brzo gađanje (tadašnje silhouete). Na Prvenstvu Jugoslavije, održanom u Zagrebu, osvojio je ponovno 2. mjesto. Posljednji nastup za reprezentaciju bivše države u gađanju pištoljem imao je 1987. godine u Podgorici.

Od 1995. pa do danas nastupao je kao veteran i do danas je više puta pojedinačno i momčadski prvak Hrvatske u gađanju pištoljem velikog kalibra, a 2007. osvojio je prvenstvo Zagrebačke županije i grada Zagreba velikokalibarskom puškom (7,9) u seniorskoj otvorenoj kategoriji.

Osim streljaštvom, Tihomir Sertić bavio se i skijaškim trčanjem, pa je nekoliko puta bio prvak Sveučilišta u Zagrebu (na 18 km) i član studentske reprezentacije Jugoslavije. Tih je studentskih godina bio i predsjednik Sportskog odbora Zagrebačkog sveučilišta, a kada počinje raditi, aktivno djeluje u Radničkim sportskim igrama, uz poznatog novinara Hrvoja Macanovića. U sportskoj svestranosti bio je posvećen i streličarstvu te je utemeljio i Streličarski klub Zagreb.

Od 1960. pa do 1970. predsjednik je Skijaškog saveza Zagreba, a na čelu Skijaškog saveza Hrvatske je od 1975. do 1981. Član predsjedništva Skijaškog saveza Jugoslavije bio je od 1982. do 1985., da bi postao i predsjednikom istog saveza 1983. godine, točno godinu dana uoči najvećewg projekta SSJ-a, Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Od 1991. do 1995. bio je predsjednik Zagrebačkog streljačkog saveza, a 1991. i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog streljačkog kupa u Zagrebu. Predsjednik je streljačkog kluba Medveščak od 1995. godine do danas, predsjednik je komisije za izdavaštvo i informiranje Streljačkog saveza Hrvatske i urednik časopisa „Streljaštvo“ već više od 15 godina.

Osim sportske, Tihomir Sertić imao je još jednu briljantnu karijeru - stručnu. Mnogi marketinški stručnjaci (osobito starije škole) s pravom će se prisjetiti njegovih nastojanja oko afirmacije i stabilizacije uloge ekonomskih propagandista, u čemu je odigrao veliku ulogu. Prisjetit će se i njegovih stručnih kampanja, kojima je pomicao granice i unosio elemente suvremenog poslovnog komuniciranja.

No, njegov doprinos sportu općenito, a posebice streljačkom sportu kroz aktivno natjecanje, pomoć djelovanju streljačkih društava, savjetovanje mladim sportašima i nastojanju da se što bolje i kvalitetnije promovira streljaštvo u svim svojim segmentima, trajan je i nezamjenjiv. Izniman doprinos, često neshvaćen i možda nedovoljno cijenjen trud, Tihomir Sertić nikada nije zatomio svoju ljubav prema domovini, dragovoljac je Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata 1990. - 92.

Odlaskom Tihomira Sertića, Hrvatska je izgubila velikog entuzijasta, kako na stručnom, tako i na sportskom području. Svoj cijeli život posvetio je tim djelatnostima i vrlo uspješno kormilario kroz ponekad i nepovoljne prilike za struku i sport. Za ta svoja nastojanja zaslužuje veliku zahvalu i trajno poštovanje.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav s izrazima duboke sućuti obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Tihomira Sertića:

 

Poštovana obitelji Sertić,

dragi sportski prijatelji, 

s velikom tugom primili smo vijest o Tihinu odlasku. Rijetki su ljudi, poput njega, koji su život posvetili sportu, a uz to - uspjeli ostvariti i zavidnu karijeru u svojoj izvornoj struci. Čak 70 godina njegova natjecateljskog staža u streljaštvu zasigurno spada u svjetske rekorde, ali i sve drugo što je dao hrvatskom sportu kroz dužnosničko djelovanje, izdavaštvo i marketing - jednostavno nema cijenu. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti za veliki gubitak vaše obitelji i hrvatskog sporta u cjelini!