Zagreb, 5. svibnja 2022. - Nakon duge i teške bolesti jutros je u Zagrebu u 78. godini života preminuo Ronald Lopatny, legendarni hrvatski vaterpolski olimpijac, osvajač zlatne medalje 1968. godine u Ciudad de Mexicu.

Ronald Lopatny rođen je 19. rujna 1944. godine u Zagrebu. Kao dječak bavio se plivanjem u Plivačkom i vaterpolskom klubu Naprijed sa zagrebačke Šalate. Njegov je najbolji plivački doseg drugo mjesto na 100 m slobodnim stilom na juniorskom prvenstvu Jugoslavije.
Lopatny se nije dugo zadržao u plivanju. Ostao je u istom klubu, ali se okrenuo vaterpolu. Već s 15 godina zaigrao je u prvoj momčadi vaterpolista zagrebačkog Naprijeda, u tadašnjoj republičkoj ligi. Kasnije su momci sa Šalate promijenili ime u Medveščak, a Lopatny je jedan od rijetkih naših vaterpolista koji je igrao u svim stupnjevima natjecanja.
Već s 18 godina postao je reprezentativac Jugoslavije. Bio je tada uvjerljivo najmlađi A reprezentativac i jedini koji je igrao u drugoligaškom klubu.
Ronald Lopatny bio je član Medveščakove momčadi koja je kao drugoligaš 1964. i 1966. godine osvojila zimsko prvenstvo Jugoslavije. Bio je to jedini drugoligaš - državni prvak.
Dvije godine kasnije (1968.) prešao je u Mladost, za koju je odigrao pet najboljih godina u karijeri, prestavši s aktivnim igranjem već 1973. godine. Triput je s Mladostašima osvojio Kup europskih prvaka (1968., 1969. i 1971.), triput prvenstvo Jugoslavije (1969., 1970. i 1971.), a dvaput je bio najbolji igrač i najbolji strijelac lige (1970. i 1971.).
Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 150 puta. Osvajač je zlatne olimpijske medalje u Ciudad de Mexicu 1968. godine. Na sljedećim Igrama u Münchenu 1972. godine bio je član momčadi koja je osvojila peto mjesto. Na europskim prvenstvima - 1966. u Utrechtu i 1970. godine u Barceloni - osvojio je brončane medalje, a na Mediteranskim igrama - 1967. u Tunisu i 1971. u Izmiru - zlatne kolajne.

S igranjem vaterpola prestao je u 29. godini, kada je bio na vrhuncu karijere. Za svoje vrijeme bio je vaterpolska avangarda, u igri se više oslanjao na brzinu i tehniku nego na snagu, kako je to tada bio slučaj. Osim brzine i žestine, imao je osobine svestranog igrača koji pokriva sve pozicije. Bio je sjajan šuter, opasan strijelac, jednako izvana kao i iz proplivavanja, što mu je bila specijalnost.
Za svoju uspješnu vaterpolsku karijeru često je isticao zasluge izbornika Aleksandra Coše Seiferta, ustvrdivši da mu je vraćao igrama za to što ga je prihvatio kao sina. Lopatny je predlagao i da se bazen na Šalati nazove Seifertovim imenom.
Ronald Lopatny je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2015. dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar.

Hrvatski akademski vaterpolski klub Mladost iz Zagreba organizira komemoraciju u ponedjeljak, 9. svibnja u 12.30 sati u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Istog dana, u 15 sati, slijedi posljednji ispraćaj Ronalda Lopatnyja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a sveta misa zadušnica služit će se u crkvi Svetog Petra (Vlaška ulica 93) s početkom u 17 sati. (jg/hoo)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminule vaterpolske legende:

Draga Majo Leno, 

poštovana obitelji Lopatny,

vaš i naš Roni je vrhunskom karijerom utisnuo dubok pečat u hrvatski sport i stekao status vaterpolske ikone. U trenucima velike tuge uslijed nenadoknadiva gubitka, primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji!