Ljubljana, 8. travnja 2022. - Nakon što je dan prije, komemorativnim skupom na splitskim Gripama Hrvatska odala počast Petru Skansiju, legendarnom košarkašu - igraču i treneru, u Ljubljani je u petak na gradskom groblju Žale održan posljednji ispraćaj hrvatskog sportskog velikana, preminulog 4. travnja u 78. godini života. 

 

Iako je ispraćaj prvotno planiran u krugu obitelji, košarkaškoj legendi su posljednje zbogom došli izreći brojni prijatelji, suigrači, suradnici, bivši igrači i košarkaški poklonici. Među onima koji su izrekli svoje dojmove o igračkom akteru jednog od najvećih sportskih uspjeha bivše države (zlato košarkaša na SP-u 1970.) , a potom i ponajvećeg uspjeha hrvatskog sporta u trenerskoj ulozi (olimpijsko srebro košarkaša u Barceloni 1992.) bio je i njegov bivši suigrač te cjeloživotni prijatelj Željko Jerkov, aktualni dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca. 

-  Bio si čovjek koji se pokazao najboljim kada je najviše trebalo. Sjetimo se Svjetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine, kada je pet Hrvata bilo u petorci: Skansi, Tvrdić, Ćosić, Šolman, Plećaš. Tada je košarka vjerojatno bila i popularnija od nogometa, a ti si bio najbolji igrač na ključnoj utakmici sa SAD-om - podsjetio je Jerkov.  

Na tužnom skupu u Ljubljani govorio je i Ivo Daneu, njegov suigrač sa SP-a 1970., zatim legendarni trener splitskih Žutih, Božidar Maljković, danas predsjednik Olimpijskog odbora/komiteta Srbije, te bivši igrač iz Skansijeva trenerskog razdoblja, nekadašnji talijanski reprezentativac Massimo Iacopini. 

Uz vodeće dužnosnike Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića i Dina Rađu, posljednjem ispraćaju nazočili su i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, te bivši suigrači, prijatelji i poklonici: Rato Tvrdić, Branko Macura, Bogdan Tanjević, Peter Vilfan, Radoslav Nesterović, Davor Pejčinović, Josip Reić, Tomislav Družak, Dubravko Šimenc, Ivica Škarić, Željko Jovanović, Miomir Žužul...

Legendarni Pero Skansi ispraćen je uz taktove pjesme Moj lipi anđele Olivera Dragojevića. Vječna mu hvala za sve što je dao splitskoj, hrvatskoj i svjetskoj košarci! (hoo/vk)