Zagreb, 27. ožujka 2022. - U 88. godini života noćas je u Zagrebu preminuo bivši glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Slavko Podgorelec, ujedno i jedan od najvećih zaslužnika za utemeljenje i ustroj krovne organizacije hrvatskog sporta. Dovoljno je reći da je bio prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora u samostalnoj hrvatskoj državi i to od 1991. do 2000. godine.


Slavko Podgorelec rođen je 4. rujna 1934. godine u Zagrebu. U mladosti se bavio gimnastikom, ali je pravu sportsku karijeru napravio tek u zagrebačkom Hrvačkom klubu Lokomotiva, čiji je član bio od 1951. do 1957. godine. U tom razdoblju bio je prvak Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji (do 73 kilograma) slobodnim načinom, te doprvak grčko-rimskim načinom. Dva puta bio je prvak Hrvatske u dizanju utega.
U 23. godini života neočekivano je prekinuo natjecateljsku karijeru zbog ozljede meniska i ligamenata. Kako mu je prijatelj imao istu ozljedu, a operacija nije bila uspješna, Podgorelec je odustao je od aktivnog bavljenja sportom. Kasnije se rekreativno počeo baviti dizanjem utega u želji da ojača ligamente. Malo je poznato u javnosti da je Slavko Podgorelec bio jedan od osnivača Hrvačkog kluba Zagreb.

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1959., a na interfakultetskom poslijediplomskom studiju obranio je 1974. magistarski rad na temu „Ekonomika i tehnika automatizacije“.
Nakon uspješne sportske karijere, bio je trener hrvača Lokomotive i Komunalca, a zatim u dva mandata i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza - od 1972. do 1976. i od 1978. do 1980. U dva mandata bio je i predsjednik Hrvačkog saveza Jugoslavije - od 1977. do 1979. i od 1984. do 1985. godine. U razdoblju od 1986. do 1990. obnašao je dužnost tajnika Republičkog SIZ-a za fizičku kulturu, a od 1984. do 1986. bio j tajnik USIZ-a fizičke kulture grada Zagreba. Čak 12 godina radio je Radioteleviziji Zagreb (danas HRT), i to na mjestu direktora plana, analize, revizije i kontrole.
Budući da je nakon demokratskih promjena Republički SIZ fizičke kulture prestao djelovati, hrvatska Vlada imenovala je Slavka Podgorelca direktorom Sportskog fonda Republike Hrvatske.
Osim pionirskih poslova u razdoblju stvaranja i borbe za međunarodno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora, Slavko Podgorelec sudjelovao je i u izradi Zakona o sportu u Republici Hrvatskoj.
Godine 1995. Slavko Podgorelec dobio je Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora pod nazivom „Jedinstvo olimpijskog pokreta“. Među brojnim drugim nagradama nacionalne i lokalne razine, za izdvojiti su Nagrada Franjo Bučar za životno djelo 2001. godine te Nagrada HOO-a Matija Ljubek, koja se također dodjeljuje za životno djelo, 2006. godine. 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač uputili su izraze najdublje sućuti članovima obitelji Podgorelec te rodbini i prijateljima:

 

Dragi Sonja, Margareta i Saša,

poštovana obitelji Podgorelec,

 

s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Slaveka, čiji se životni put trajno povezao s Hrvatskim olimpijskim odborom, jer ne samo da je sudjelovao u njegovu utemeljenju, nego ga je u procesu ustrojavanja umnogome kreirao i učinio funkcionalnim. Upravo će kreativna energija i sportski duh Slavka Podgorelca ostati nenadmašni ideal u sportskom dužnosništvu, a sjećanje na njega zauvijek će odzvanjati u izričaju: prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!

 

U Knjigu sućuti, koja se nalazi u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (soba 1, sjeverni ulaz Doma sportova), prvi su se i upisali vodeći dužnosnici HOO-a Mateša i Krajač.

 

Posljednji ispraćaj Slavka Podgorelca bit će u srijedu 30. ožujka u 12.40 u Velikoj dvorani Krematorija na zagrebačkom groblju Mirogoj. (hoo/jg)