Zagreb, 12. siječnja 2022. - U ponedjeljak 10. siječnja u 77. godini života preminuo je legendarni hrvatski stolnoteniski trener Zlatko Novaković. Bio je to stručnjak koji je puno pomogao u sportskom sazrijevanju Jasne Fazlić i jedan je najzaslužnijih za njezinu i hrvatsku brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.


Zlatko Novaković rođen je 19. rujna 1945. godine u Zagrebu. Stolnotenisku karijeru kao aktivan igrač započeo je i završio u STK Dubrava koja se tada natjecala u hrvatskoj ligi, što je bio treći razred natjecanja. U matičnom klubu započeo je Zlatko i trenersku karijeru 1967. godine, gdje je volonterski radio punih deset godina, a 1977. odlučio je profesionalno otići u trenerske vode i postaje trener u zagrebačkom STK Mladost. U ovom svjetski poznatom klubu ostao je sve do 1991. godine i uglavnom je trenirao ženski dio kluba. Pod njegovim vodstvom postale su čak 11 puta prvakinje Jugoslavije. Bilo je to vrijeme Branke Batinić, Jasne Fazlić, Dubravke Fabri, Jasne Bernardić, Amele Fazlić... Više godina bio je i član stručnog stožera ženske stolnoteniske reprezentacije Jugoslavije. Pomagao je izborniku Beli Selu u pripremama za Seul 1988., gdje se njegova igračica Jasna Fazlić okitila brončanom medaljom. Nakon završetka igara u Seulu, Stolnoteniski savez Jugoslavije odlučio se za smjenu na vrhu ženskog dijela reprezentacije. Sukladno dotadašnjim rezultatima logično je bilo da povjerenje dobije Zlatko Novaković koji je 1989. postao izbornik i koju dužnost obnaša do 1991., odnosno do raspada bivše države.

Stvaranjem hrvatske stolnoteniske reprezentacije, Zlatko je već 1992. godine postao ženski izbornik. Zatim je neko vrijeme proveo u Njemačkoj, gdje je u nekoliko navrata trenirao tri kluba člana jake Bundeslige. Nakon povratka u Hrvatsku, 1997. godine, Novaković postaje izbornikom hrvatske muške stolnoteniske reprezentacije, a tu dužnost obnaša do 2000., te ponovno od 2002. do 2007. godine. U dva navrata, kada se nalazio na kormilu reprezentacije, sudjelovao je na Olimpijskim igrama - u Sydneyju 2000. i  Ateni 2004. Kao iskusni stolnoteniski stručnjak 2007.godine otišao je raditi u Katar, gdje se zadržao nekoliko godina. U Sportskoj akademiji Aspira u toj dalekoj državi bio je zadužen za stolni tenis.

Uvažavajući sve što je dao hrvatskom i svjetskom stolnom tenisu, Zlatko će ostati velikim slovima upisan u povijest hrvatskog sporta, posebno olimpizma, jer je punih šest godina do Igara u Seulu brusio stolnoteniski dijamant Jasnu Fazlić, osvajačicu brončane medalje u paru s Gordanom Perkučin. Tako je i Novaković postao „kovač“ hrvatskog olimpijskog odličja. Jasna Fazlić, članica zagrebačke Mladosti, stigla je u ovaj klub 1982. godine iz Stolnoteniskog kluba Perućica iz Foče. Poznato je da joj je prvi trener u Foči bio stric Fikret Fazlić. Po dolasku u Zagreb kao djevojčica od 12 godina došla je u ruke Zlatka Novakovića koji je nastavio rad s talentiranom Jasnom. Kako je sam Zlatko isticao, njegov je trenerski cilj pomaganje sportašima najviše što može, a da oni postignu najviše u okviru svojih mogućnosti. Rezultati njegovih igračica najbolje govore o njemu. Dovoljno je vidjeti koga je sve trenirao: Branka Batinić bila je najbolja sportašica Hrvatske i Jugoslavije, o sestrama Fazlić mnogo je toga napisano, a najsjajnije u sportu zabljesne olimpijsko odličje, koje je Jasni Fazlić upravo on pomogao iskovati. Posljednji ispraćaj Zlatka Novakovića bit će u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. godine, u 9.35 na Krematoriju zagrebačkog groblja na Mirogoju. (jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog stolnoteniskog zaslužnika Zlatka Novakovića!