Ispis

Zagreb, 25. rujna 2021. - Nakon kratke i teške bolesti, 24. rujna 2021. godine u Zagrebu je u 85. godini preminuo Marijan Kraljević King, sportaš i dužnosnik koji je cijeli život posvetio upravo sportu. Rođen je 29. studenoga 1936. godine u Zagrebu. U javnosti je malo poznato da je pripadao izuzetno sportskoj obitelji. Njegov stric Ivo bio je predsjednik Građanskog, kao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza za vrijeme Banovine Hrvatske od 1939. do 1941. godine, te istaknuti dužnosnik Hrvatske športske sloge, tada najvećeg sportskog tijela u Banovini Hrvatskoj.


Sportom se počeo baviti 1953., godine pokazujući veliki interes jednako prema dizanju utega, judu i streljaštvu. Najveće uspjehe postigao je u dizanju utega, gdje je bio višestruki hrvatski i jugoslavenski prvak i rekorder. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri bio je ne samo aktivni natjecatelj, već i trener u dizanju utega u dizačkim klubovima Osijek i Metalac iz Zagreba, ali i u judu i streljaštvu. Uz sportsku karijeru, nije zanemario ni onu akademsku, diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Kao sportski dužnosnik Kraljević je dao veliki doprinos utjecaju hrvatskog sporta u tadašnjim jugoslavenskim uvjetima. Tada je obnašao dužnost predsjednika Dizačkog saveza Hrvatske i Jugoslavije, glavnog tajnika Jugoslavenskog olimpijskog odbora od 1973. do 1978. Bio je član predsjedništva i skupštine Jugoslavenskog olimpijskog komiteta (odbora). Obnašao je i dužnost glavnog tajnika Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije.
U razdruživanju hrvatskog od jugoslavenskog sporta 1991. godine, Marijan Kraljević imao je značajnu ulogu. Pri osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora 1991. godine, prihvatio je dužnost prvog predsjednika Nadzornog odbora, te ju je obnašao od 1991. do 1995. godine. Bio je počasni predsjednik Hrvatskog body building saveza.
Dobitnik je najvećeg svjetskog priznanja Svjetske federacije za body building i fitness (IFBB), kao i zlatne medalje IFBB-a za doprinos i podršku razvoju body buildinga u Hrvatskoj.
Kada smo kod priznanja, treba istaknuti da je za ukupan doprinos hrvatskom sportu Marijan Kraljević 2008. godine dobio najveće priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora - Trofej Matija Ljubek. Sve u svemu velika sportska karijera, prožeta brojnim dužnostima. Marijan Kraljević King pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut članovima obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Marijana Kraljevića Kinga!