Split, 15. rujna 2021. - Danas je u Splitu preminula legendarna splitska košarkašica Žana Lelas. Bila je jedina Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci.
Žana Lelas rođena je 28. svibnja 1970. godine u Splitu. Igračku karijeru započela je 1983. u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika, kada joj je bilo 13 godina.

Prije nego li je svratila pod koševe, intezivno se bavila odbojkom. Na svoj 18. rođendan, 28. svibnja 1988., prešla je u Šibenik i potpisala ugovor na tri godine za Košarkaški klub Elemes. S ovim klubom osvojila je Kup Jugoslavije 1990. i posljednju titulu prvaka Jugoslavije 1991. godine. Nakon toga je igrala u Cenexu iz Sarajeva 1991., pa od 1992. do 1994. u Cepsi na Tenerifima u Španjolskoj. Potom u zagrebačkoj Centar banci, gdje je od 1994. do 1996. osvojila dvije godine zaredom Kup i Prvenstvo Hrvatske. Zatim je od 1996. do 1998. igrala u Sloveniji u ljubljanskim Ježicama, gdje je također osvojila Prvenstvo i Kup. Nakon toga odlazi na istok Francuske, u Strasbourg, gdje igra od 1998. do 2000. Zatim je do 2003. u Italiji, u ekipi Messine, za koju igra tri naredne sezone, te se vraća u Hrvatsku u šibenski Jolly, gdje igra do 2004. Krajem te godine seli se u španjolsku Zaragozu na dvije godine, pa potom u Burgos, odakle se 2006. vraća u Zagreb i pristupa ŽKK Croatia. Iz dresa kluba sa zagrebačke Peščenice 2008. godine oprostila se od aktivnog igranja košarke.
Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine.
U svojoj uspješnoj karijeri osvojila je priličan broj medalja: brončanu medalju na kadetskom Europskom prvenstvu 1985. godine u Tuzli, brončanu medalju na juniorskom svjetskom prvenstvu u Bilbau 1987. godine, a na Europskom prvenstvu u Tel Avivu 1991. osvojila je srebrnu medalju u seniorskoj konkurenciji.
Kao 18-godišnjakinja i jedna od najmlađih igračica u reprezentaciji Žana Lelas je bila sudionica Olimpijskih igara 1988. godine u Seoulu i osvajačica je srebrne medalje.
Vrlo rano, s početkom igranja košarke, Žana je pokazala rezultate pravog talenta i zvijezde, pa je ubrzo našla angažman izvan Splita. U svom gradu dijelila je sudbinu ženske košarke koja, osim u počecima, nije nikad imala najbolje uvjete. Uoči Olimpijskih igara u Seoulu prešla je iz Splita u Šibenik.

Kao članica hrvatske reprezentacije sudjelovala je na europskim prvenstvima u košarci 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj. S Hrvatskom je na Europskom prvenstvu u Brnu osvojila šesto mjesto. Kao vrlo talentirana igračica, jedno je vrijeme za Jugoplastiku igrala u sve tri konkurencije: kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj, a već sa 16 godina zaigrala je za prvu ekipu Jugoplastike.
Od prvih dana hrvatske ženske košarkaške reprezentacije, bila je članica reprezentacije i jedna od njezinih najboljih igračica. Godine 1996. vodila je pregovore i oko odlaska u SAD. Ali onda je došla ozljeda, koja je sve poremetila.
Svatko u sportu ima svog uzora. Kada je počinjala igrati košarku, ni jednu košarkašicu nije doživljavala kao uzora. Kasnije je to možda bila Razija Mujanović, no priznat će da joj je jedini pravi idol bio Dražen Petrović. Nastupajući za ŽKK Croatia 1995. godine, bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 koševa po utakmici. Najviše koševa na jednoj utakmici postigla je u Splitu, u finalu juniorskog državnog prvenstva na utakmici između Jugoplastike i Čelika, kada je dala 43 koša. Kao najdražu utakmicu u karijeri ističe onu u dresu Elemesa, u Šibeniku 1991. godine, kada su pobjedom nad Crvenom Zvezdom postale državne prvakinje. Bila je to zadnja "jugoliga" i teško predratno vrijeme pa je euforija bila velika. Radila je u Splitu kao trenerica u školi košarke u klubu Adriatic, koji vodi njezin prvi trener profesor Ivo Jurčević.
Nakon duge i uspješne igračke karijere, Žana Lelas se posvetila trenerskom poslu i radu s mladima u svojoj košarkaškoj akademiji. U Akademiji Žana Lelas stasale su mnoge mlade košarkašice, koje danas igraju značajnu ulogu u ženskoj košarci.

Pojedinosti oko posljednjeg ispraćaja Žane Lelas bit će objavljene naknadno. (hoo/jg)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji Lelas Lokica: 

 

Dragi Vjekoslave i Nika,
poštovana obitelji Lelas,


s velikom tugom primili smo vijest o Žaninu odlasku. Ostat će nam u trajnom sjećanju kao zaslužna hrvatska sportašica i trenerica, jedina Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci i nadasve - kao sjajna osoba. U ime cijele hrvatske olimpijski obitelji i osobno ime primite izraze najdubljeg suosjećanja!