Zagreb, 9. rujna 2021. - U večernjim satima srijede, 8. rujna 2021., u 86. godini života preminuo je dvostruki sudionik olimpijskih igara, legendarni gimnastičar Alojz Petrović. Iako arhitekt po struci, ostavio je veliki trag u hrvatskom gimnastičkom sportu.

 

Alojz Petrović rođen je 12. svibnja 1936. godine u Čepinu, a cijeli svoj životni vijek podario je sportu. Kao stalni član reprezentacije Jugoslavije nastupio je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960., gdje je osvojio 9. mjesto momčadski, dok je 39. bio u višeboju. Četiri godine kasnije, u Tokiju 1964., osvojio je 11. mjesto momčadski, a 61. je bio u višeboju.
Na Europskom prvenstvu 1961. godine u Luksemburgu bio je četvrti višebojac Starog kontinenta što je i do danas najbolji plasman jednog višebojca iz Hrvatske na europskim prvenstvima. Osvajač je dviju medalja na Mediteranskim igrama - u Napulju je 1963. bio srebrni u višeboju pojedinačno i momčadski.
Postizao je Petrović odlične rezultate u gimnastičkim disciplinama na mnogim natjecanjima na kojima je nastupao - od prvenstava Hrvatske i Jugoslavije, međurepubličkih turnira, međudržavnih natjecanja.
Na Svjetskom prvenstvu 1958. godini u Moskvi Petrović je bio dio reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila šesto mjesto, dok je pojedinačno bio 44. u konkurenciji 108  gimnastičara.
Četriri godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Pragu, reprezentacija Jugoslavije je s Petrovićem u momčadi osvojila deseto mjesto, dok je on u generalnom plasmanu, između 132 natjecatelja, zauzeo 68. mjesto.
Na Svjetskom prvenstvu u Dortmundu 1966. momčad Jugoslavije je s Petrovićem u sastavu osvojila sedmo mjesto, dok je on među 143 natjecatelja bio 57. 

Hrvatski gimnastički savez mu je u lipnju ove godine dodijelio Nagradu za životno djelo. Posljednji ispraćaj Alojza Petrovića bit će u ponedjeljak, 13. rujna 2021. u 12.40 sati u velikoj dvorani Krematorija na zagrebačkom Mirogoju. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji i prijateljima pokojnog gimnastičkog olimpijca Alojza Petrovića!