Zagreb, 1. rujna 2021. - Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je 30. kolovoza u 83. godini preminuo bivši sportaš i istaknuti sportski dužnosnik Marijan Malović, jedan od inicijatora utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.


Marijan Malović rođen je 27. studenoga 1938. godine u Petrinji. Hrvanjem se počeo baviti kao desetogodišnjak u svom rodnom gradu. Kao izuzetno talentiran, marljiv i uporan sportaš do 1958. godine postao je članom hrvačke reprezentacije Jugoslavije s kojom je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu, Balkanskim igrama i drugim natjecanjima.
Pristupom sportu i ponašanjem služio je za primjer mladim generacijama. Veliku ljubav za rad s mladima najbolje je pokazao organizacijom škole hrvanja u Zagrebu i u drugim mjestima u Hrvatskoj. Rukovodio je hrvačkim natjecanjima na VIII. mediteranskim igrama 1979. godine u Splitu. Posebnu sklonost imao je za organizaciju i rad u struci, pa je bio dugogodišnji trener Hrvačkog kluba Radnik iz Petrinje i Sljeme iz Zagreba.
Kao društveni djelatnik u sportu više je godina djelovao kao dragovoljni tajnik Saveza za fizičku kulturu Sesvete, član Izvršnog odbora i Komisije za unaprjeđenje sporta i školovanje kadrova Saveza za fizičku kulturu - Zagreb, član predsjedništva i tajnik Saveza hrvačkih sportova Hrvatske, predsjednik Stručne komisije Saveza hrvačkih sportova Hrvatske i Jugoslavije. Bio je direktor Sekcije za sport Univerzijade 1987. u Zagrebu i jedan je od zaslužnijih za uspjeh Studentskih igara u Zagrebu. Obnašao je i dužnost tajnika Saveza za fizičku kulturu Hrvatske, kasnije Hrvatskog športskog saveza. Bio je istaknuti član Radne skupine za osnivanje Hrvatskog olimpijskog odbora i prvi tajnik.
Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora obavljao je odgovorne poslove na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni i 1996. u Atlanti. Dužnost izvršnog direktora Hrvatskog olimpijskog odbora obavljao je od osnutka HOO-a (10. rujna 1991.) do 31. listopada 1996. godine, kada odlazi u mirovinu.
Za dugogodišnji rad u sportu Malović je dobio brojna priznanja, od kojih izdvajamo: Republičku nagradu Saveza za fizičku kulturu Hrvatske, Zlatnu medalju Svjetske hrvačke federacije, Nagradu Saveza za fizičku kulturu Grada Zagreba, te Državnu nagradu Franjo Bučar za životno djelo 1996. godine. Marijan Malović bio je sportaš i djelatnik koji je trajno obilježio hrvatski sport. 

Posljednji ispraćaj Marijana Malovića bit će u četvrtak, 2. rujna 2021. godine, u 13.05 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. (hoo/jg)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su izraze sućuti rodbini i prijateljima pokojnog Marijana Malovića:

 

Poštovani, 

napustio nas je izniman sportski zaslužnik koji je predanošću ideji i nesebičnim angažmanom naveliko pridonio i utemeljenju Hrvatskog olimpijskog odbora. Zahvalni za taj i njegov cjelokupni doprinos hrvatskom sportu, čuvat ćemo trajnu uspomenu na njegov lik i djelo. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!