Split, 20. kolovoza 2021. - U noći s četvrtka na petak, s 19. na 20. kolovoza, u 83. godini života u Splitu je preminuo legendarni veslački trener Tomislav Bilić. U sportskim krugovima dovoljno je reći: Mišo Bilić. Ime govori samo za sebe - stručan, vrijedan, pošten, pedantan, marljiv, obrazovan, a, uz to - čovjek i gospodin kakav se rijetko sreće.

 

Tomislav Mišo Bilić rođen je u Splitu 20. srpnja 1939. godine. Najbolje o ovom čovjeku govori tekst koji je objavljen u četvrtoj spomenici splitskog Gusara, a prenijela ga je kolegica Herci Ganza - Čaljkušić u monografiji Gusara, tiskanoj 2004. godine u kojoj piše: „Što je navelo Mišu Bilića da se bavi veslanjem? On, dječarac iz IV. osnovne škole (danas Dobri), zajedno s drugima iz te škole kao da je dolepršao na poljudski ponton, jer je škola - zamislite - imala čak sportsku grupu: veslanje! Prihvatio ih je Dalibor Parać daleke 1950. godine. Davor Jelaska upro je prstom u tog veselog dječaka i rekao: „Bit ćeš kormilar!“ I tako je Mišo zasjeo za kormilo dugo i znalački, jer već tada je sjedio na kormilu dvojca u kojemu je Duje Bonačić štroker, da bi 1954. kormilario na Državnom prvenstvu u Zadru u jolama (vrsta tradicionalnog čamca), u dvojki i četvorki. Na Prvenstvu države na Bledu 1956. godine Mišo je kormilario u osmercu i četvercu.
Godine 1957. veslao je kao štroker juniorskog četverca na Međunarodnoj regati na Bledu, a u posadi koja je zauzela prvo mjesto, s njim su još veslali Ratko Latković, Tonći Posavec, Tomislav Ramljak i kormilar Velimir Vrančić. Sljedeće godine Mišo je nastupao u skifu za starije juniore i na Prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci zauzeo je drugo mjesto, iza Perice Šurjana. S tim je rezultatom Mišo Bilić i zaključio svoju natjecateljsku karijeru, a studij fizičke kulture 1958. godine odvodi ga na tadašnju Višu pedagošku školu i počinje polako raditi s djecom. Počinje u stvari, njegov pedagoški, odnosno - odgojni rad s mladima, kojemu je, kao i veslanju posvetio veliki dio života.
Kada se godine 1961. zaposlio u istoj školi u kojoj je bio i učenik, istodobno s radom u školi, radio je i u splitskoj školi veslanja. I tako sve do trenutka kada su ga predsjednik Gusara Jerko Matošić i voditelj Tehničke komisije Duje Bonačić pozvali da preuzme mjesto glavnog trenera 1967. godine.
Od 1967. pa sve do 1982. godine uspješno je brodio Gusarovim brodom, već tada sazrijevajući u vrsnog trenera bez premca kod nas. Shvatio je filozofiju sportske borbe, izučio psihologiju veslača, prostudirao metodologiju rada i praćenja, nagledao se veslačkih staza i veslačke opreme. Mišo bilježi, komparira, stalno uči, organizator je do detalja i - ako treba najbolji prijatelj veslaču. To mogu samo umjetnici, a Mišo je doista bio trener - umjetnik, kreator izvrsnih ekipa.
Dugogodišnji rad urodio je bogatim plodom. Stvorivši sjajne ekipe, Mišo Bilić od 1968. do 1981. godine sudjelovao s njima na dvama izdanjima ljetnih Olimpijskih igara - u Montrealu 1976. s dvojcem bez kormilara, koji je bio četvrti, te u Moskvi 1980. godine s dvojcem s kormilarom u sastavu: Zlatko Celent, Duško Mrduljaš i kormilar Josip Reić, kada je osvojena brončana medalja.
Sa seniorima je sudjelovao na šest svjetskih prvenstava i to: 1970. u St. Catherinesu u Kanadi, 1974. u Luzernu u Švicarskoj, 1975. u Nottinghamu u Engleskoj, 1977. u Amsterdamu u Nizozemskoj, 1978. u Carapiru u Novom Zelandu i 1979. na Bledu.
Na Europskom prvenstvu u austrijskom Klagenfurtu sudjeluje sa svojim veslačima 1969. godine, a zatim na četiri juniorska svjetska prvenstva: u Amsterdamu 1968. s dvojcem bez kormilara, u Napulju 1969. također s dvojcem bez kormilara, na Bledu 1971. s osmercem i u Milano 1972. ponovno s dvojcem bez kormilara.
Sjajni trenerski hod po europskim i svjetskim metropolama Mišo je završio na Prvenstvu Balkana u Splitu 1981. godine, a iduće godine, nakon Prvenstva Hrvatske u Vukovaru, povukao se iz trenerskog posla.
Premda više nije bio na dužnosti klupskog trenera, nastavio je aktivno raditi u veslanju, u stručnim tijelima Veslačkog saveza Dalmacije i u veslačkoj sudačkoj organizaciji. Od 1982. ponovno se aktivirao u Klubu, u stručnoj Komisiji je bio od 1985. do 1987., da bi 1990. bio imenovan šefom Stručnog stožera Gusara.
Za bogati stručni rad Mišo Bilić je primio brojna priznanja, od kojih izdvajamo: Nagradu grada Splita 1980. godine, Nagradu za izuzetan doprinos veslanju prigodom 50. godišnjice veslanja na Bledu i Nagradu Športskog saveza Republike Hrvatske za životno djelo 1992. godine.

Informacije o posljednjem ispraćaju Tomislava Miše Bilića bit će objavljene naknadno. (hoo/jg)

 

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora - Zlatko Mateša i Siniša Krajač - poslali su brzojav sućuti obitelji legendarnog veslačkog trenera:

 

Poštovana obitelji Bilić,

s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Miše, veslačkog trenera i pedagoga te iznad svega sjajnog čovjeka koji je ostavio pečat na  brojnim naraštajima splitskog veslanja. U povijesti hrvatskog i svjetskog olimpizma trajno će ostati zapisano da je sa svojim veslačima dosegnuo i uspon na olimpijsko pobjedničko postolje. U trenucima žalosti uslijed nenadoknadiva gubitka primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji.