Zagreb, 7. lipnja 2021. - Na današnji dan prije 28 godina Hrvatska je ostala bez jednog od svojih najvećih sportaša svih vremena. U prometnoj nesreći na autocesti Nürnberg - München, u blizini grada Ingolstadta u Njemačkoj, poginuo je Dražen Petrović. "Košarkaški Mozart", kako su ga svojedobno nazvali talijanski novinari, napustio nas je na vrhuncu sportske slave, u 29. godini života.

S 13 godina započeo je veličanstveni košarkaški put u rodnom Šibeniku, a već kao 15-ogodišnjak zaigrao je na Baldekinu za prvu momčad Šibenke. Od 1984. godine igrao je za Cibonu, s kojom je osvojio dva naslova europskog prvaka, a četiri godine kasnije prešao je u madridski Real. Nakon niza trofeja s kraljevskim klubom" iz Madrida, preselio je u najjaču ligu svijeta - NBA, najprije u Portland, a potom - u New Jersey. U majici Netsa ostavio je dubok trag, profiliravši se u jednog od najboljih šutera cijele lige. Njegov umirovljeni dres s brojem 3 pod krovom dvorane u New Jerseyju najbolje svjedoči koliko im je značio.

Bio je predvodnik i kapetan slavne hrvatske reprezentacije, koja je na OI u Barceloni 1992. godine osvojila srebrnu medalju, odigravši finalni dvoboj s jedinim pravim američkim "Dream Teamom", da bi se desetak godina kasnije nekima iz te momčadi pridružio u košarkaškoj Kući slavnih u Springfieldu. Kao reprezentativac bivše države osvojio je još jedno olimpijsko srebro - u Seulu 1988., te broncu u Los Angelesu 1984. 
Posljednju utakmicu za Hrvatsku Dražen Petrović odigrao je 5. lipnja 1993. godine u poljskom Wroclavu protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske vraćala zrakoplovom, međutim, njezin kapetan je iz Frankfurta prema Münchenu krenuo automobilom s djevojkom i njezinom prijateljicom. Kobni sudar na autocesti A9 kod Ingolstadta zauvijek nam je odnio "košarkaškog Mozarta"...
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je 1995. godine darovao Olimpijskom muzeju u Lausanni skulpturu s motivom Draženove košarke, rad kipara Vaska Lipovca, koji je ubrzo postao spomenik Draženu Petroviću u tamošnjem Olimpijskom parku. U znak sjećanja na Dražena Petrovića HOO je 2006. godine utemeljio godišnju nagradu s njegovim imenom, namijenjenu sportaši(ca)ma do 20 godina starosti. Svake godine svečanost dodjele nagrade održava se u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović na istoimenom trgu u Zagrebu. Od 2002. godine Dražen je posthumno primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu. (hoo/vk)