Zagreb, 25. svibnja 2020. - Na današnji dan prije 26 godina napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena - Krešimir Ćosić. Iako Zagrepčanin po rođenju (1948.), košarkaški put započeo je u Zadru, gdje je odrastao i igrački se afirmirao potkraj 60-ih godina prošlog stoljeća.

U razdoblju od 1969. do 1973. godine uspješno je nastupao za američku sveučilišnu momčad Brigham Young University u Utahu. Premda je njegovo zavidno košarkaško umijeće, uz visinu od impresivnih 211 centimetara, ubrzo izazvalo interes NBA klubova, Krešo se odlučio na povratak u Europu i nastavak igranja amaterske košarke, što mu je omogućavalo i nastupe za reprezentaciju. Postao je ponovno član Zadra, potom ljubljanske Olimpije, talijanskog Sinudynea iz Bologne te Cibone u završnim godinama aktivne karijere. Više od 300 nastupa ostvario je u dresu reprezentacije tadašnje države. U njegovoj je kolekciji 14 odličja s velikih natjecanja, a među njima su dva zlatna sa SP-a i tri zlatna s EP-a. Triput se uspinjao i na olimpijsko postolje, osvojivši jednu zlatnu i dvije srebrne olimpijske kolajne. Olimpijskim srebrom okitio se i kao trener.

Svojim ugledom pomogao je u afirmaciji neovisne hrvatske države, radeći od 1992. kao ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu (SAD). Nakon kratke i teške bolesti, Krešo Ćosić je preminuo 25. svibnja 1995. u Baltimoreu (SAD), a samo godinu kasnije posthumno je primljen u prestižnu košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu, i to kao treći neamerikanac u povijesti. U njegovu čast, od 1998. godine hrvatski košarkaški kup nosi ime Kup Krešimira Ćosića, a njegovo ime krasi i novu sportsku dvoranu u Zadru. (hoo/vk)