Zagreb, 28. veljače 2021. - U ranim jutarnjim satima u noći sa subote na nedjelju u 66. godini iznenada je preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prema obavijesti Službe za informiranje Grada Zagreba, smrt je nastupila kao posljedica srčanog udara.

"Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe - bez ostatka obavljao 21 godinu" - stoji u obavijesti.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama (Bosna i Hercegovina), gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. na istom fakultetu je upisao poslijediplomski studij. Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica. Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja iste godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran 20. lipnja 2001. godine. U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika. U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Bio je oženjen i imao jednu kćer.

Milan Bandić bio je dokazani prijatelj sporta i sportaša, jedan je od inicijatora obilježavanja svih velikih uspjeha hrvatskog sporta spektakularnim dočecima na središnjem zagrebačkom trgu, što je u njegovoj gradonačelničkoj eri postala i nacionalna tradicija.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop uputili su izraze sućuti obitelji, rodbini  i prijateljima Milana Bandića:

 

Poštovana obitelji Bandić,

iznenadnim odlaskom gradonačelnika Milana Bandića i zagrebački i hrvatski sport ostali su bez iskrenog prijatelja i podupiratelja. Nedostajat će kao čovjek iznimne energije i radnog elana, kao dužnosnik koji je znao cijeniti i nagrađivati sportska postignuća svojih sugrađana, a nerijetko i ona na nacionalnoj razini. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti.