Koprivnica, 21. veljače 2021. - Šokantna vijest stigla je u nedjelju navečer iz Koprivnice. Legenda hrvatskog rukometa i trener Podravka Vegete Zlatan "Zlatko" Saračević (59) preminuo je u koprivničkoj bolnici, nakon što mu je pozlilo poslije derbija sa zagrebačkom Lokomotivom. Bio je istinska „Zlatna ljevica hrvatskog rukometa“, brončani olimpijac iz Seula 1988. i zlatni iz Atlante 1996. godine.

 

Zlatko Saračević rođen je 5. srpnja 1961. godine u Banja Luci. Zanimljivo je da je kao klinac počeo s odbojkom, međutim, ubrzo se prebacio na rukomet, u kojem je dosegnuo "zvijezde". Igračku karijeru započeo je u tada slavnoj momčadi Borca iz Banja Luke, gdje je već 1978. godine počeo igrati za prvu momčad. S Borcem je osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1981. godine. U svom matičnom klubu Saračević je igrao do 1987. godine, kada odlazi u Zagreb i postaje rukometaš Medveščaka. U tom zagrebačkom klubu igrao je do 1990. godine, osvojivši Kup Jugoslavije 1987., 1989. i 1990. godine. Potom odlazi u Francusku, a u tamošnjoj ligi zadržao se do 1997. godine. Najprije je do 1992. godine igrao za momčad Girondines iz Bordeauxa, a zatim je do 1996. godine bio rukometaš Usama iz Nimesa s kojim je osvojio prvenstvo Francuske 1992., 1993., 1994., 1995. i 1996. godine, kao i francuski Kup 1994. godine. Posljednja rukometna destinacija u Francuskoj bio mu je rukometni klub Creteil iz Pariza, za koji je igrao od 1996. do 1997. godine, kada se vratio u Hrvatsku.

Povratkom u Hrvatsku, Zlatko Saračević postaje igrač Rukometnog kluba Badel 1862 Zagreb, najtrofejnijeg hrvatskog rukometnog kolektiva. Sa Zagrebom je 1998., 1999. i 2000. osvojio hrvatsko prvenstvo i Kup.

Potom odlazi u Mađarsku, gdje je od 2000. do 2002. godine rukometaš Veszprem Fotexa. U dvogodišnjem razdoblju boravka u ovom klubu, Saračević je 2002. godine osvojio titulu prvaka Europe, kao i mađarski rukometni Kup iste godine. Saračević se ponovno vraća u Hrvatsku i u sezoni 2002./03. te igra za momčad Zameta iz Rijeke, gdje je 2003. godine, u svojoj 42. godine života, završio s aktivnim igranjem rukometa.

Na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1981. godine u Portugalu osvojio je zlatnu medalju. Kao seniorski reprezentativac Jugoslavije, Zlatko Saračević je 1986. godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj te brončanu medalju 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu.

Raspadom bivše države, nastavlja reprezentativnu karijeru igranjem za reprezentaciju Hrvatske, u čijem je dresu osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1995. godine u Islandu, brončanu medalju na Europskom prvenstvu 1994. u Portugalu. Osvojio je Saračević i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u francuskom Languedoc - Roussillonu 1993. godine.

Kao član hrvatske rukometne reprezentacije, 1996. godine je dobitnik Državne nagrade za sport Franjo Bučar, a odlikovan je i odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. Najboljim rukometašem Hrvatske proglašavan je 1999. i 2002. godine, a prethodno je, 1986. godine, proglašen i najboljim sportašem Bosne i Hercegovine. Bio je poznat po tome što se jednako dobro služio lijevom i desnom rukom, a doista je rijetkost da jedan igrač igra gotovo podjednako dobro s obje ruke. Tijekom karijere vrlo malo je igrao u obrani jer, kako je govorio, ljevaci su usredotočeni samo na napad.

Ovaj vrsni rukometaš bio je igrač koji je uvijek čvrsto stao na zemlji. Sve što je tijekom karijere postigao, bilo je plod upornog rada. Nije bio od onih igrača koji jednom bljesnu, a onda ih nema nigdje. Saračević je u igri gotovo uvijek imao konstantu. Poglavito dobru igru pružio je na Olimpijskim igrama 1996. godine, kada je bio jedan od naših najboljih igrača.

Od utakmica u karijeri, rado se sjećao trofejnih klupskih i reprezentativnih. U vremenu kada je nosio dres Badela 1862 Zagreba, posebnu su mu priznaje bili uzbudljivi susreti s Pivovarnom Laško iz Celja, ali i vrijeme provedeno u Mađarskoj, kada je pred kraj karijere uspio ostvariti sportski cilj, a to je zaigrati u momčadi koja je prvak Europe.

Trenersku karijeru je započeo na klupi Zameta, a vodio je i Nyíregyhazi, Čelik, Dubrovnik, PPD Zagreb te Podravka Vegetu, na čijoj je klupi trebao ostati do kraja aktualne sezone.   

Kada se podvuče crta pod rukometnu karijeru Zlatka Saračevića, proslavljenog hrvatskog rukometaša bosanskohercegovačkih korijena, može se samo konstatirati da je to bila velika karijera, kako klupska tako i reprezentativna, s vrhuncem 1996. u Atlanti, kada je s Hrvatskom osvojio zlatnu olimpijsku medalju. (hoo/jg)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop uputili su brzojav sućuti obitelji Zlatka Saračevića, izražavajući suosjećanje i s Hrvatskim rukometnim savezom, RK Podravka, kao i svim prijateljima legendarnog rukometnog olimpijca:

Poštovana obitelji Saračević,

s tugom i nevjericom primili smo vijest o iznenadnom odlasku vašeg i našeg Sarača, vrhunskog čovjeka i prijatelja, velikog hrvatskog sportskog zaslužnika, svjetske rukometne legende. Rukometaš sa zlatom u imenu zauvijek će ostati podsjetnik na prvo hrvatsko momčadsko olimpijsko zlato iz Atlante 1996. godine, kojem je dao nemjerljiv doprinos. Vjerujemo da će njegov ljudski i sportski trag, ostavljen za nepunih 60 godina života, biti putokaz budućim naraštajima mladih sportaša. U trenucima nenadoknadiva gubitka za vašu obitelj primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime hrvatske olimpijske obitelji!