Pula, 22. studenoga 2020. - Nakon kratke i teške bolesti, u Puli je u 77. godini preminuo dugogodišnji istaknuti politički i sportski dužnosnik Anton Peruško. Rođen je 6. travnja 1944. godine u Peruškima, završio je Fakultet za pomorstvo i promet u Rijeci, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Lučkoj kapetaniji Pula.

Istarskoj, ali i široj hrvatskoj javnosti Peruško je ostao poznat po iznimnom političkom i sportskom angažmanu. U političkom djelovanju bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 2003. do 2007. godine, a tada je obnašao i dužnost člana saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze. Od 2001. do 2005. godine bio je predsjednik županijske organizacije SDP-a Istre, u jednom mandatu bio je i predsjednik Skupštine Istarske županije. Dugi niz godina bio je čelnik Nogometnog saveza Istarske županije (1994. - 2006.), a potom i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije te član Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Među brojnim priznanjima Antona Peruška vrijedno je istaknuti prošlogodišnju Nagradu za životno djelo Sportske zajednice Istarske županije i HOO-ovu Nagradu Milan Neralić. Prvi dobitnik HOO-ova priznanja po njegovu utemeljenju, kao zaslužnik za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini - bio je upravo Anton Peruško 2019. godine.  

 

Hrvatski olimpijski odbor izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima Antona Peruška, a u brzojavu sućuti predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i glavnog tajnika Josipa Čopa stoji:

Poštovana obitelji Peruško,

napustio nas je iznimno vrijedan i zaslužan čovjek, istinski prijatelj sporta, koji je najviše dao svojoj Istri, a preko nje i cijeloj Republici Hrvatskoj. U trenucima velike tuge uslijed nenadoknadiva gubitka, primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime hrvatske olimpijske obitelji.