Zagreb, 12. studenoga 2020. - Dva dana nakon što se na komemoraciji Slavenu Zambati oprostio od nekadašnjeg kapetana i suigrača, u Zagrebu je u 76. godini preminuo i Krasnodar Rora, proslavljeni nogometaš, jedan od simbola Dinamove "zlatne generacije" iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni čimbenik pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijelog tog naraštaja.

"Rora nas je iznenada napustio u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a pamtit ćemo ga kao jednoga od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka", objavio je GNK Dinamo.

Krasnodar Rora rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao je u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio sa 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u "nogometnom kvartu" Šubićevcu. Za Šibenik je igrao od 1962. do 1964. godine kada je preselio u Dinam, naslijedivši dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće. S Dinamom je osvojio kup Jugoslavije u sezonama 1964./65. i 1968./69., a navijači "plavih" najviše će ga pamtiti kao jednog od najboljih igrača Dinama u velikom finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine, u kojem je Dinamo sa 2-0 pobijedio Leeds United, a Rora postigao drugi pogodak, s kojim je hrvatskom klupskom nogometu donio prvi i jedini europski trofej.

Nakon spomenutih 459 nastupa i 90 pogodaka u Dinamovu dresu, Rora je 1973. prešao u belgijski Standard iz Liegea, za kojeg je igrao do 1975. godine, a zatim od 1975. do 1978. godine nastupa i za francuske klubove Nancy Lorraine i FC Haguenau. U Nancyju je igrao skupa s legendom francuskog i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je tijekom 1967. i 1968. godine pet utakmica, a debitirao je 1. studenoga 1967. godine u Rotterdamu, kada je Jugoslavija u prijateljskoj utakmici sa 2-1 pobijedila Nizozemsku. Od reprezentativnog dresa oprostio se u Beogradu 27. listopada 1968. godine u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo. Jugoslavija i Španjolska odigrale su neodlučeno 0-0.

Od svih svojih trenera, Rora je najviše cijenio legendarnog Branka Zebeca, kojeg je smatrao i svojim učiteljem. Po završetku igračke karijere okušao se i u trenerskom poslu. Trenirao je Izolu, Radnik, Šibenik, Samobor, Varteks, Zagreb, BSK iz Slavonskog Broda, a radio je i kao trener u Dinamovoj školi Hitrec-Kacian. U jednom životnom razdoblju bavio se i novinarskim poslom, pisao je za Sportske novosti.

Pojedinosti o komemoraciji i posljednjem ispraćaju Krasnodara Rore bit će objavljene naknadno.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Krasnodara Rore!