Ispis

Ljubljana, 5. lipnja 2020. - Na komemorativnom skupu, održanom u hotelu Grand Union u Ljubljani, obitelj, prijatelji i kolege iz cijelog svijeta te predstavnici slovenske države odali su posljednju počast preminulom predsjedniku Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janezu Kocijančiču.

- Europski olimpijski pokret izgubio je sjajnog vođu, a svi smo izgubili dragog i dobrog prijatelja. Duboko je vjerovao u snagu sporta i s posebnom mudrošću neumorno je radio na promicanju olimpijskih vrijednosti i ideala sa sigurnošću da oni mogu pomoći u pružanju boljeg sutra mladim ljudima. Osim izvanrednih osobina vođe i vrhunskog poznavanja sporta, posebno olimpijskog pokreta, Janez je bio neizmjerno ljubazna i milosrdna osoba, a to je odlika koja je oduševljavala sve koji su radili s njim - rekao je njegov bliski suradnik, glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi. 

Dodao je kako se veliki gubitak za olimpizam ne može uspoređivati s gubitkom koji je doživjela obitelj Kocijančič te je izrazio duboku sućut i solidarnost s njegovom suprugom Andrejom i njihovom djecom.

Glavni tajnik EOO-a Pagnozzi pridružio se odavanju počasti izaslanstvu EOO-a, u kojem su bili članovi Izvršnog odbora Zlatko Mateša i Peter Mennel te djelatnici iz rimskog sjedišta EOO-a, predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i pojedinih europskih nacionalnih olimpijskih odbora, poput predsjednika i glavnog tajnika Mađarskog olimpijskog odbora Krisztiana Kulcsara i Balinta Vekassyja. Komemorativnom skupu nazočili su i predstavnici Međunarodne skijaške federacije (FIS). Kocijančič je bio član Savjeta FIS-a od 1981. i prvi dopredsjednik od 2010. godine.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach u dirljivom je obraćanju videolinkom istaknuo:

- S našim prijateljem Janezom Kocijančičem olimpijski pokret izgubio je sjajnog, velikog ambasadora olimpijskih vrijednosti, a osobno sam izgubio dugogodišnjeg vjernog prijatelja. Bio je pravi Europljanin, istinski Europljanin koji je gledao izvan granica Europske unije, uključujući sve zemlje i kulture europskog podrijetla. Razgovori s njim uvijek su bili nadahnjujući i zanimljivi zbog bogatog poznavanja kulture, književnosti i znanosti.

Dvostruki olimpijski prvak u gimnastici Miroslav Cerar, koji je zajedno s Kocijančičem bio jedan od utemeljitelja Slovenskog olimpijskog odbora (SOO), rekao je da se Kocijančiča sjeća kao "stalno prisutnog dužnosnika u vrhu slovenskog sporta i vrlo cijenjene osobe u inozemstvu - kreativnog i odlučnog tolerantnog, prepunog energije i mudrosti." 

Komemoracija koju su suorganizirali Zajednica sportskih saveza Slovenskog olimpijskog odbora i Skijaški savez Slovenije završila je dodjelom olimpijskog ordena Janezu Kocijančiču, o kojem je Izvršni odbor MOO-a odlučio prošlog mjeseca. Najviša nagrada MOO-a za postignuća u sportu, dodijeljena je Kocijančiču kao priznanje za njegove "izvanredne uspjehe u svjetskom sportu i vjernost olimpijskom idealu", što ilustrira lik obnovitelja modernih olimpijskih igara Pierrea de Coubertina".

Olimpijsko priznanje primile su Janezova supruga Andreja i kći Nike, a uručili su ga posebni izaslanik MOO-a i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te predsjednik slovenskog NOO-a Bogdan Gabrovec. Posljednji ispraćaj Janeza Kocijančiča održan je u obiteljskom krugu. (eoo/hoo/vk)