Zagreb, 1. lipnja 2020. - Europska olimpijska obitelj u dubokoj je boli zbog smrti svog predvodnika Janeza Kocijančiča, koji je nakon iznenadne i teške bolesti preminuo u 79. godini života u Ljubljani. Kao osmi predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO), Kocijančič je izabran na vodeću dužnost u studenome 2017. godine, nakon što je četiri godine bio dopredsjednik EOO-a i čak 12 godina član Izvršnog odbora krovne udruge europskog olimpizma. U njegovu životopisu obilje je istaknutih dužnosti...

Dužnost predsjednika Olimpijskog odbora Slovenije obnašao je od 1991. do 2014., prredsjednik Skijaškog saveza Slovenije bio je od 1974. do 1984, a čelnik Skijaškog saveza Jugoslavije od 1984. do 1988. Također, bio je član Vijeća Međunarodne skijaške federacije (FIS) od 1981. i njezin dopredsjednik od 2010. godine. Od 2017. godine bio je i dopredsjednik Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) za Europu. Kao dokazani ljubitelj sporta najviše je uživao u tenisu, golfu i skijanju. Pravnik po obrazovanju, Kocijančič je bio iznimno uspješan i u političkoj te gospodarskoj karijeri. Između ostalih dužnosti, bio je član Vlade i zastupnik u slovenskom parlamentu od 1982. do 1997. godine te predsjednik nacionalne zrakoplovne tvrtke Slovenije Adria Airways od 1982. do 1993. godine i predsjednik tvrtke JK Consulting Ltd. od 1997. godine.

Prepoznat po dugogodišnjim zaslugama za slovenski sport, 1984. godine dobio je Nagradu Bloudek, najveće priznanje za sportska postignuća u rodnoj mu Sloveniji, a 1990. godine Kocijančič je primio i najvišu nagradu Privredne komore Slovenije za izniman doprinos nacionalnom gospodarstvu.

Tijekom predsjedničkog mandata u EOO-u koordinirao je uspješnu izvedbu 2. izdanja Europskih igara u Minsku i Olimpijskih festivala europske mladeži  (EYOF) u Bakuu i Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.
- Ostavio je veliku prazninu u srcu europskog olimpijskog pokreta. Ostat će upamćen po velikom profesionalizmu te mudrom sagledavanju i dubokom razumijevanju različitosti europskih država. Njegovo kulturno i povijesno znanje bilo je od velike koristi europskom sportskom pokretu - izjavio je glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi.
Janez Kocijančič bio je veliki prijatelj Hrvatskog olimpijskog odbora i Republike Hrvatske, krasila ga je nepokolebljiva vjera u snagu sporta i jedinstvo olimpijskog pokreta.

 

Uz izraze suosjećaja cjelokupnom europskom olimpijskom pokretu, vodeći dužnosnici HOO-a - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - izrazili su sućut i obitelji Kocijančič:

 

Poštovana gospođo Andreja,
poštovani Gorazde i Nike,

u vašem i našem Janezu izgubili smo istinskog prijatelja, vrijednog sportskog dužnosnika i sjajnu osobu. U trenucima neizmjerne boli za suprugom i ocem, primite izraze najdublje sućuti u osobno ime i u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji.