Split, 27. svibnja 2020. - U Splitu je danas nakon teške bolesti u 53. godini života preminuo veslački olimpijac Dario Vidošević. Rođen je u Splitu 13. travnja 1968. godine. Veslačku karijeru započeo je u splitskom Mornaru, da bi potom prešao u Gusar. Kao kormilar iz Gusara nastupio je u dvojcu s kormilarom na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, kada su olimpijska posada bili još i Zlatko Celent i Mirko Ivančić. Zauzeli su sedmo mjesto.

A prije odlaska u Los Angeles, iste 1984. godine, Celent i Ivančić su, skupa s kormilarem Vidoševićem, osvajili prvo mjesto na prvenstvu Jugoslavije, održanom u Beogradu. Na istom natjecanju Vidošević je bio i kormilar Gusareva osmerca, koji je također suvereno postao državni prvak. U osmercu su veslali: Mirko Ivančić, Zlatko Celent, Duško Mrduljaš, Dragomir Ivandić, Ivica Amižić, Davor Siriščević, Boris Rušinović i Zoran Sučić.
Iz povijesnog dvojca iz Los Angelesa 1984. godine, ostao je, nažalost, još samo Mirko Ivančić Kike, koji za Darija kaže: „Bio je vrlo pouzdan kormilar, siguran, korektan, miran, staložen. Bio je samozatajan, nije se volio isticati, a za vrijeme dok je kormilario u Gusaru i tadašnjoj reprezentaciji, pored škole i obitelji, veslanje mu je bilo na prvom mjestu. Kratko rečeno, odličan kormilar i odličan čovjek, koji je, nažalost, prerano napustio ovaj svijet.“
Iako je relativno kratko veslao, ušao je u povijest olimpijskog pokreta sudjelujući na igrama 1984. u Los Angelesu, i time je - u sportskom smislu - stekao besmrtnost.
Tu su i titule prvaka Jugoslavije, prvaka Hrvatske, sudjelovanje i odlični rezultati na brojnim regatama. Obilježio je povijest sporta bivše države, Hrvatske, Splita i svog Gusara, kojega je rado spominjao, a koji je dao toliko odličnih veslače koji su na najljepši način ispisali stranice hrvatskog sporta. Jedan od njih je i Dario Vidošević, kojega njegovi Gusaraši nikada neće zaboraviti, jer bio je jedan od njih, a na to je bio i vrlo ponosan….
Dario Vidošević bio je zaposlen u splitskom HOPS-u, gu kojem je također bio vrlo cijenjen kao savjestan i odgovoran djelatnik, a posljednje radno mjesto bilo mu je poslovođa za dalekovode. O posljednjem ispraćaju olimpijca Darija Vidoševića javnost će biti na vrijeme obaviještena. (jg)

 

Hrvatska olimpijska obitelj, splitski olimpijci, a posebno Hrvatski veslački klub Gusar - tuguju. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop izrazili su sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog olimpijca Darija Vidoševića. 

 

Poštovana obitelji Vidošević,

s velikom tugom primili smo vijest o preranom odlasku vašeg i našeg Darija. Pamtit ćemo ga kao veslača koji je olimpijskim nastupom 1984. godine ostvario vlastiti sportski san i trajno upisao svoje ime u olimpijsku povijest. U osobno ime i u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji primite izraze najdublje sućuti!