Zagreb, 26. listopada 2019. - Još jedna legenda hrvatskog vaterpola otišla je u povijest. U 80. godini života u Zagrebu je preminuo Ante Matošić, pridruživši se u vječnosti bratu blizancu Jakovu koji nas je napustio prije četiri godine. Ante Matošić je rođen 3. svibnja 1940. godine u Splitu. S vaterpolom je počeo u splitskom Jadranu, da bi potom igrao za Mornar, s kojim je bio državni prvak 1961. godine. Uslijedio je nastavak školovanja, odnosno odlazak na fakultet u Zagreb, gdje je nastavio igrati vaterpolo. Najprije igra za Medveščak, s kojim 1966. osvaja Zimsko prvenstvo Jugoslavije, što je tada bilo gotovo nezamislivo da jedan drugoligaški klub može ostvariti ovako veliki uspjeh.

Vrlo brzo nakon velikog uspjeha u Medveščaku, Matošić je prešao u zagrebačku Mladost, s kojom je 1968. i 1969. godine osvojio titulu prvaka Europe.
Nakon Mladosti, Ante Matošić je kraće vrijeme igrao za šibenski Solaris. Vrijedno je istaknuti da je osam puta nastupio za vaterpolsku reprezentaciju Jugoslavije, s kojom je na Europskom prvenstvu 1962. godine u Leipzigu (tadašnja DR Njemačka) osvojio srebrnu medalju.
Ante je bio vanjski igrač odlična udarca. Po završetku igračke karijere ostao je u vaterpolu. Bio je sudac Prve i Druge savezne vateroolske lige, a kasnije i opunomoćenik. Treba reći da je pokojni Ante Matošić bio vrhunski intelektualac koji je završio dva fakulteta - kineziološki i studij vanjske trgovine. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor izražava najdublju sućut obitelji Ante Matošića.