Zagreb, 30. travnja 2019. - Legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof preminula je 29. travnja u Zagrebu u 83. godini života. Rođena je 16. kolovoza 1936. godine u Zagrebu. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Višestruka je prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dva puta, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta - najbolja sportašica Grada Zagreba. Iako po struci nastavnica, radila je kao višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica aktivno igrala košarku.

Kao kuglačka reprezentativka nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava, sakupila 150 nastupa, i baš na svjetskim prvenstvima Štefica je imala pravu berbu medalja. Zlatnim medaljama okitila se 1980. u Mangaliji (Rumunjska), gdje se popela na vrh svijeta u parovima i ekipno, zatim u Brnu u Čehoslovačkoj 1982., gdje je ponovno bila članica ekipe koja je postala svjetski prvak. Zlato je osvojila u parovima 1984., u Ljubljani, zatim ekipno 1988. u Budimpešti u Mađarskoj, 1990. u Innsbrucku u Austriji, i 1992. u Bratislavi u Slovačkoj.
Titula svjetske doprvakinje, odnosno srebrnu medalju na najvećim svjetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976. u Beču u Austriji, 1978. u Luzernu u Švicarskoj, 1984. u Ljubljani, dok je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu.
Osvojila je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima i to: u parovima 1992. u Bratislavi, te ekipno 1994. u Ludwigshafenu (Njemačka) i 1998. u Celju.
Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje sa svjetskog pojedinačnog kup natjecanja, a sa klubom je dva puta osvajala druga mjesta na Europa pokalu.
Usprkos teškoj bolesti i godinama, gotovo do posljednjeg dana legendarna kuglačica volonerski je radila s djecom, najmlađim hrvatskim kuglačima.

Komemoracija za pokojnu Šteficu Krištof bit će održana u utorak, 7. svibnja 2019. u 10 sati u prostorijama Sportskog saveza grada Zagreba, Savska cesta 137, a posljednji ispraćaj istoga dana u 13.35 na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. (hoo/jg)

 

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - uputili su izraze sućuti obitelji preminule Štefice Krištof.

 

Poštovani članovi obitelji Krištof,  

ime vaše i naše Štefice ostat će trajno zapisano u povijesti hrvatskog kuglanja i sporta uopće. Njezini brojni trofeji pričat će priču o ljubavi prema sportu i sportskoj upornosti... Primite izraze duboke sućuti u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji!