Ispis

Zagreb, 26. travnja 2019. - Jučer je u Zagrebu u 84. godini života preminuo hrvatski olimpijac u streljaštvu Josip Ćuk. Rođen je u Donjoj Stubici 19. ožujka 1936. godine, a za vrijeme streljačke karijere nastupao je za klubove Zagreb 1786 i Dub iz Haludova. Nastupio je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, gdje je u disciplini puška 300 metara 3x40 zauzeo 23. mjesto, dok je u malokalibarskoj pušci  60 hitaca ležećim stavom na 50 metara završio nastup u prednatjecanju.Na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu u Caracasu (Venezuela) 1954. godine bio je član ekipe koja je osvojila srebrnu medalju u pušci na 300 metara.

 Skupa s Ćukom u ekipi su još bili hrvatski strijelci i olimpijci Zlatko Mašek i Stjepan Prauhardt. 

Posebno treba istaknuti da je Ćuk na Mediteranskim igrama 1959. godine u Bejrutu osvojio čak tri medalje. Zlata je zaslužio u  malokalibarskoj pušci 50 metara 60 hitaca ležeći, kao i u malokalibarskoj pušci 50 metara 3x40 hitaca pojedinačno. U malom kalibru u pušci 50 metara ekipno osvojio je brončanu medalju.
Treba treći da je Ćuk posebno velik trag ostavio u Športsko streljačkom klubu Dub iz Malinske, gdje je bio istaknuti član i jedan od njegovih utemeljitelja.
Po završetku natjecateljske karijere ostao je u streljačkom sportu kao trener i istaknuti streljački djelatnik, obnašajući razne dužnosti u Hrvatskom streljačkom savezu. Josip Ćuk vodio je streljačku reprezentaciju i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, kada su naši sportaši prvi put u povijesti nastupali pod hrvatskom zastavom.
Za cjelokupan rad i doprinos streljačkom sportu u Hrvatskoj Josipu Ćuku dodijeljena je 2010. godine Državna nagrada sporta Franjo Bučar.
Posljednji ispraćaj Josipa Ćuka biti će u ponedjeljak, 29. travnja 2019., u 16 sati na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj. (hoo/jg)

 

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora uputili su brzojav sućuti obitelji pokojnog olimpijca: 

Poštovani članovi obitelji Josipa Ćuka,

primite izraze duboke sućuti zbog gubitka oca i djeda, hrvatskog olimpijca i dragog nam sportskog prijatelja. Hrvatska olimpijska obitelj znat će cijeniti vrijedan doprinos razvoju streljaštva i cjelokupnog hrvatskog sporta sjećanjem na njegovo časno ime. 

Predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop