Šibenik, 14. travnja 2019. - Istaknuti šibenski, dalmatinski i hrvatski sportaš Milivoj Boranić - Mita, preminuo je u nedjelju u Šibeniku u 91. godini. Boranić je rođen 29. srpnja 1928. godine u Zagrebu, Pučku školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu. Sportom se počeo baviti u Krešimirovom gradu i to veslanjem, atletikom, vaterpolom, rukometom i košarkom, a 1946. godine s veslačkim klubom Krka osvojio je u posadi osmerca naslov državnog juniorskog prvaka, potom 1948. godine i seniorski naslov.

Šjor Mita, kako su ga zvali, nakon karijere je bio tajnik SIZ-a za fizičku kulturu Općine Šibenik. Treniranje egipatske veslačke reprezentacije preuzeo je 1960., a vodio ju je do 1969. godine, potom od 1991. do 1993. i od 1996. do 1999. godine. U sezonama 1970. i 1971. trenirao je tursku veslačku reprezentaciju.

Od 1975. do 1984. godine bio je izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije i trener veslača VK Krke, s kojima je osvojio desetak naslova državnog prvaka u različitim veslačkim disciplinama. Kao izbornik više veslačkih reprezentacija sudjelovao je na više olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava.
Bio je i prvi operativac šibenskog dijela VIII. mediteranskih igara, na što je bio posebno ponosan, a pritom je dao i veliki doprinos u obnovi ili gradnji sportskih objekata za potrebe MI, održanih 1979. u Splitu, a čija su se pojedina natjecanja održavala i diljem Dalmacije. Procvali su tada preuređeni ili izgrađeni sportski objekti na Šubićevcu, Baldekinu, Zatonu… Šibenik je u pripremi MIS-a rješavao i komunalne probleme na Ražinama, Šubićevcu…
Bio je jedan od pionira šibenske košarke. To je rečenica pred kojom sve staje jer riječi su suvišne. Dovoljno je reći Dražen i Aleksandar Petrović, Danira Nakić…
Šjor Mita je otišao u vječnost. Ali vječno će živjeti i njegova sportska djela u Krešimirovu gradu. Nema sporta u Šibeniku koji mu ne bi trebao reći: „Hvala, šjor Mita“.
Hvala i u ime cijelog hrvatskog sporta, posebno u ime hrvatske olimpijske obitelji. Hvala u ime svih onih koji su pod njegovim stručnim nadzorom diljem svijeta pronosili slavu Hrvatske, posebno rodnog mu Šibenika.
Komemoracija povodom smrti Milivoja Boranića bit će danas 15. travnja u 19 sati u prostorijama Veslačkog kluba Krka u Šibeniku, a posljednji ispraćaj u utorak 16. travnja u 14 sati na groblju Kvanj u Šibeniku. (hoo/jg)

Hrvatski olimpijski odbor izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima pokojnog Milivoja Boranića!