Ispis

Zagreb, 23. listopada 2018. - Nakon kratke i teške bolesti, u Zagrebu je 22. listopada u 80. godini preminuo istaknuti sportaš - veslački olimpijac i znanstvenik Nikola Čupin. Rođen je 13. studenoga 1938. godine u Vodicama. Veslačku karijeru započeo je u Veslačkom klubu Krka iz Šibenika, klubu koji je iznjedrio brojne vrhunske veslače, legende hrvatskog i europskog veslanja.

Odlaskom na studij u Zagreb, Nikola nije mogao bez veslanja i vrlo brzo postao je član Veslačkog kluba Mladost. Rijeku Krku zamijenio je Savom.
Njegov izraziti veslački talent, a prije svega ljubav prema ovom sportu u Zagrebu, vrlo brzo dolaze do izražaja, a na regatama postiže odlične rezultate i postaje jedan od najtrofejnijih veslača u povijesti ovoga kluba. Više desetaka puta bio je državni prvak u raznim veslačkim disiplinama.
U dvojcu bez kormilara sa Antonom Ivankovićem, također članom zagrebačke Mladosti, sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i zauzeli su vrlo respektabilno šesto mjesto.
Osim nastupa na olimpijskim igrama, najveći uspjeh Čupin je postigao na Europskom prvenstvu u Poznanu u Poljskoj 1958. godine, gdje je u posadi četverca s kormilarem osvojio brončanu medalju. Pored Nikole u četvercu su još veslali Anton Ivanković i Željko Plaščar, također članovi Mladosti, te Paško Škarica iz šibenske Krke, dok je kormilar bio mladostaš Ante Butković. Isto tako u četvercu s kormilarom nastupio je na Europskom prvenstvu 1959. godine, osvojivši peto mjesto.
Nikola Čupin bio je veliki životni optimist. Znanstvenik, doktor znanosti. Bio je uvijek spreman na nove izazove. Po završetku veslačke karijere bavio se judom, dugo vremena redovan “hakler”, pa tenisač. Dugo nakon završetka karijere bio je spreman za natjecateljske nastupe na ergometrima, ili na nekoj veslačkoj regati. Po prirodi optimist, uvijek spreman dati podršku mladima, nije prezao nastupiti s puno mlađima od sebe, ne smatrajući da će mogućim slabijim rezultatom ugroziti vlastiti ugled.

Dr. sc. Nikola Čupin, povezivao je znanost i sport. Radeći jedno vrijeme kao trener, uveo je tehničke i metodičke inovacije u trening: brzinomjer čamca, dopunske vježbe iz drugih sportova naročito hrvanja, penjanje po konopcu.
U svom najdražem Hrvatskom akademskom klubu Mladost bio jedan od najistaknutijih sportaša u povijesti i trener, radio je i kao tehnički referent kluba, a njegovi mladostaši proglasili su ga svojim počasnim članom, na što je Nikola bio posebno ponosan.
Za Nikolu Čupina se može reći da je doista živio veslanje. Upornim radom postao je istinska legenda, kako svoje Mladosti, tako i hrvatskog veslanja.
Bio je istinski i istaknuti sportaš, olimpijac, sportska ikona, sportska legenda koju su uvijek veselili rezultati hrvatskog sporta. Bio je spreman pomoći, poglavito je podsticao mlade da se bave veslanjem, ističući veslanje kao jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova.
Čupin je znao da je veslačka karijera samo prolazno razdoblje u njegovu životu, pa se okrenuo i fakultetu, a potom je magistrirao i doktorirao.
Objavio je veliki broj znanstvenih radova i nekoliko knjige iz područja energetike. Posebno je poznata njegova stručna knjiga, objavljena 2013. godine pod naslovom “Nova energetika: energetika u službi gospodarstva”, u izdanju Udruge za razvoj Hrvatske.
Ispraćaj Nikole Čupina biti će u petak 26. listopada 2018., u 10.50 sati iz mrtvačnice na zagrebačkom Mirogoju. Pogreb će se obaviti u subotu, 27. listopada 2018. godine, u 11 sati na groblju u Vodicama. (hoo/jg)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop uputili su obitelji Čupin, HAVK Mladost i HVS-u izraze sućuti:

 

Napustio nas je svestrani sportaš, olimpijac koji je u svom životu uspješno spojio sportsku i akademsku karijeru. Povodom nenadoknadiva gubitka, smrti vašeg i našeg člana, veslačkog velikana i znanstvenika Nikole Čupina, primite izraze duboke sućuti u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji.