Ispis

Zagreb, 11. listopada 2018. - Osamnaesta obljetnica tragične smrti Matije Ljubeka, proslavljenog olimpijca (dva zlata, srebro i bronca) i jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, bila je povod članovima obitelji, prijateljima i sportskim suradnicima za posjet njegovu mirogojskom počivalištu. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora, čiji je bio zaposlenik u trenutku preranog odlaska, vijenac je položio ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora.

Na njegov grob podno prepoznatljive kanuističke skulpture, rad kipara Stipe Sikirice, vijenac su položili i Ljubekovi bliski suradnici iz Hrvatskog kajakaškog saveza - predsjednik Marko Ćurković, glavni tajnik Branko Lovrić i trener mirnovodaške reprezentacije Vinko Mijočević.

 

- Čini se pomalo nevjerojatnim da je prošlo već 18 godina otkad Matija nije s nama. Dodatno je teško vjerovati u to kad vidimo koliko ga se ljudi još živo sjećaju. Gdje god nastupamo u inozemstvu s poštovanjem mu izgovaraju ime. Ostavio je dubok trag i kao sportaš i kao sportski dužnosnik - poruka je Marka Ćurkovića.

 

Prije 18 godina legendarni je olimpijac smrtno stradao u obiteljskoj tragediji u Valpovu u 47. godini života, a u njegovu čast Hrvatski olimpijski odbor svake godine dodjeljuje Nagradu Matija Ljubek za životno djelo iz područja sporta. (hoo/vk)