Ispis

Zagreb, 19. srpnja 2018. - Sportska Hrvatska, njegov grad Zagreb, članovi obitelji i brojni prijatelji, uključujući i one iz susjednih država, oprostili su se u četvrtak od stolnoteniskog velikana Dragutina Šurbeka, preminulog 15. srpnja 2018. u 72. godini života.

Na komemoraciji u stolnoteniskoj dvorani Sportskog saveza grada Zagreba dirljivim riječima o jednom od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena govorili su njegovi prijatelji i suigrači: Vjekoslav Šafranić, Zoran Primorac, Zoran Kalinić i Dane Korica (doputovali iz Srbije), u ime HSTS-a glavni tajnik Žarko Ratković te za kraj tužnoga skupa - mađarska stolnoteniska legenda Istvan Jonyer.

Komemoraciji je nazočilo i višečlano izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom koji je, govoreći o Šurbeku u TV-mikrofone, istaknuo:

- Bio je Marko Polo hrvatskog sporta, s nevjerojatnom popularnošću u Kini. Kinezi su mu se iskreno divili. Ali ta poveznica s Kinom samo je jedna od njegovih brojnih uloga i zasluga za hrvatski sport.

Dragutin Šurbek pokopan je u popodnevnim satima na zagrebačkom groblju Mirogoj, u dijelu za koji je osobno predložio da se zove Alejom velikana. I na posljednjem ispraćaju o Šurbi su se mogle čuti velike riječi njegovih prijatelja, predvođenih gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Sjajnog stolnotenisača, dvostrukog svjetskog prvaka u parovima, vlasnika 36 odličja sa svjetskih i europskih smotri, najkraće i najdojmljivije opisao je novinarski bard Veselko Tenžera (citiran od strane voditelja komemoracije Bože Sušeca):

- Šurba je oličenje radnika i sportaša koji je svaki svoj poen zaradio pošteno, muški…

Dragutin Šurbek preminuo je u noći sa subote na nedjelju. Napustio nas je, kako je rekao Vjekoslav Šafranić, baš na dan kada je hrvatski sport ostvario vrhunski rezultat srebrnom medaljom nogometaša na SP-u, “kao da se jedna povijesna svijeća morala ugasiti da bi druga mogla zasjati”. (hoo/vk)