Zagreb, 15. srpnja 2018. - Napustio nas je jedan od najvećih sportaša kojeg smo imali! U noći sa subote na nedjelju (14. na 15. srpnja) preminuo je proslavljeni hrvatski stolnotenisač i olimpijac Dragutin Šurbek.

Rođen je 8. kolovoza 1946. godine u Zagrebu, na Trnju. Stolni tenis počeo je igrati još u osnovnoj školi na Ribnjaku, da bi nastavio u Stolnoteniskom klubu Poštar. Šurba, kako su ga zvali prijatelji, nastupao je još za zagrebačke stolnoteniske klubove: Grafičar, Vjesnik, Večernji list, Industrogradnja, Signotehna i Mašinocommerc. U Hrvatskoj je još igrao za Vodovod iz Osijeka, a u Njemačkoj za stolnoteniske klubove Calw, Saarbrücken, Esslingen, Frankfurt, Hamburger, Tus Glunde.
Reprezentativac Jugoslavije postao je davne 1964. godine, a taj dres nosio je dugi niz godina i dva puta je postao svjetski prvak. Oba puta bilo je to u parovima - 1979. u Pjongjangu te 1983. u Tokiju. Na krovu Europe Šurbek je bio čak pet puta. Pojedinačni europski prvak prvi put je postao 1968. u francuskom Lyonu, potom je ponovno zlatni bio: u parovima 1970. u Moskvi, 1976. ekipno u Čehoslovačkoj, 1982. ekipno u Budimpešti, te u igri parova 1984. u Moskvi. Dragutin Šurbek ukupno je osvojio 36 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Od toga - 14 medalja na svjetskim i 22 na europskim prvenstvima.
Na Mediteranskim igrama 1979. u Splitu Šurbek je osvojio čak tri medalje - zlatnu pojedinačnu i ekipnu, te srebrnu u igri parova.
Na prvim mediteranskim igrama u povijesti pod hrvatskom zastavom 1993. godine u francuskom Languedoc – Roussilonu u igri parova sa Zoranom Primorcem osvojio je srebnu medalju.
Na prvim ljetnim Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom, u Barceloni 1992. godine, nastupio je u paru sa Zoranom Primorcem. Osvojili su deveto mjesto, a Šurbek je bio najstariji sudionik spomenutih Olimpijskih igara. Godine 2015. Šurbek je primljen u Kuću slavnih europskih stolnotenisača i stolnotenisačica.
Dragutin Šurbek osvojio je 30 jugoslavenskih titula, u singlu je bio prvak 1965., 1972., 1975. i 1976. Čak 34 puta osvojio je naslov prvaka Hrvatske, kao i pet vrijednih pobjeda pri kraju sportske karijere u neovisnoj Hrvatskoj. Neslužbeni je svjetski rekorder po broju nastupa za reprezentaciju, za Jugoslaviju je odigrao 503 meča, dok je za neovisnu Hrvatsku nastupio petnaestak puta.
Kao nezamjenjivi član zagrebačkog Vjesnika dao je ogroman doprinos kada su zagrebački 'pingići' postali europski prvaci 1973., 1974. i 1976., te osvajači Kupa velesajamskih gradova 1970. i 1972. godine. Isti uspjeh postigao je i u Njemačkoj 1982. sa Saarbrückenom.
Nastupio je Šurbek i za reprezentaciju Europe u susretu s Japanom 1969. godine. Nakon završetka igračke karijere, ostao je aktivan i na veteranskim turnirima gdje je također postizao odlične rezultate.
Vjesnikova slavna momčad Šurbek, Čordaš i Stipančić, s trenerom Vukušićem, drži i nesvakidašnji rekord. Od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubili niti jedan službeni susret, kako na međunarodnom, tako i na domaćem planu. Zabilježili su navjerojatne 122 pobjede zaredom. Podatak za anale svjetskog sporta!
Dragutin Šurbek bio je stolnotenisač koji se igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i osobnošću uzdignuo u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta. Obogatio je i oplemenio hrvatski i svjetski stolni tenis. Imao je urođen stolnoteniski talent, koji je brusio upornim treniranjem. Bio je naprosto fanatik vlastitog sportskog usavršavanja.
Jedinstven, velik i neponovljiv, osvajač medalja na svjetskim i europskim prvenstvima i mediteranskim igrama, olimpijac Dragutin Šurbek, otišao je u vječnost, ali njegovo ime ostat će trajno zapisano zlatnim slovima u analima hrvatskog olimpizma i sporta općenito. (hoo/jg)

 

Povodom smrti Dragutina Šurbeka sućut njegovoj obitelji, Hrvatskom stolnoteniskom savezu i svekolikoj sportskoj zajednici izrazili su vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO):

 

Poštovana obitelji Šurbek,

odlazak legendarnog Šurbe nenadoknadiv je gubitak za vašu obitelj, ali i za cjelokupni hrvatski sport. U ime hrvatske olimpijske obitelji primite izraze duboke sućuti, uz nadu da će njegovo veličanstveno sportsko djelo ostati trajan ideal i putokaz mlađim naraštajima hrvatskih stolnotenisača.

 Predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop