Ispis

Šibenik, 12. lipnja 2018. - Jutros je u Šibeniku iznenada preminuo legendarni hrvatski vaterpolist i srebrni olimpijac iz Atlante 1996., Renato Vrbičić.
Rođen je u Šibeniku 21. studenoga 1970. godine. Igračku karijeru započeo je u Solarisu iz Šibenika, gdje je 1987. godine počeo igrati za prvu momčad.

Od tada pa do 1990. bio je ključni igrač Solarisa. Od 1991. do 1993. godine Vrbičić je igrao za splitski Jadran, s kojim je 1992. i 1993. godine osvojio titulu europskog prvaka. Potom se vraća u rodni grad, u redove matičnog Solarisa, za koji je igrao od 1993. do 1995. godine. Kratko vrijeme 1995. igrač je zagrebačke Mladosti. Iste godine se ponovno vratio u Solaris, čiji je igrač do 1997., kada ponovno odlazi u Mladost sve do 2000. godine. U tom trogodišnjem razdoblju sa žapcima sa Save osvojio je Kup pobjednika kupova 1999. godine, titule prvaka Hrvatske 1997. i 1999., kao i Hrvatski kup 1998. i 1999. U sezoni 2000./01. ponovno je igrao za splitski Jadran, a zatim je u narednoj sezoni 2001./02. za Mladost, s kojom je u toj sezoni osvojio Kup LEN-a i titulu prvaka Hrvatske. 

Narednu sezonu 2002./03. provodi u susjednoj Italiji kao vaterpolist Catanije, a potom 2003./04. igra za momčad Civitavecchiju, da bi karijeru završio gdje je i počeo, u svom Šibeniku 20005. godine. Kao član hrvatske vaterpolske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine osvojio je srebrnu medalju.
Renato Vrbičić je jedan od najvećih vaterpolskih centara koje je Hrvatska imala u posljednja dva desetljeća 20. stoljeća. Kada se uzme u obzir tko je sve u navedeno doba u hrvatskom vaterpolu bio „usidren“ na dva metra, onda ova napomena itekako ima svoju težinu.
Renato Vrbičić ili, jednostavnije - samo Vrba, igrač gotovo nadljudske, nestvarne snage, bio je jedan od stožernih igrača u osvajanju olimpijskog srebra u Atlanti. Tada je Vrba bio prvi centar izabrane vrste, a nadolazeći Hinić drugi... Nesuđeni nogometaš, koji je zbog kralježnice završio na terapiji u plivanju, bio je noćna mora svim braničima svijeta. 

U karijeri je imao tri velike klupske ljubavi kojima se uvijek vraćao - matični Šibenik, u kojem je započeo i završio karijeru, Mladost s kojom je osvojio najviše trofeja, te splitski Jadran, s kojim je dva puta bio na krovu Europe. 

- Uvijek ću se sjećati prvog polufinala koje smo igrali kao domaćini u Zagrebu protiv Savone. Dvije sekunde prije kraja, bio sam „na vratnici“, Bezmalinović mi je dao loptu, a ja pogodio. Za pobjedu, za finale. Moje prvo zagrebačko slavlje - govorio je Vrba. 

Renato Vrbičić je kao član srebrne hrvatske vaterpolske reprezentacije iz Atlante 1996. godine dobio Državnu nagradu za sport Franjo Bučar. Odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.
Po završetku igračke karijere ostao je u Šibeniku kao trener u sportu u kojem je, kako je sam govorio, „stekao veliki broj prijatelja, upoznao mnoge nove sredine i dobio puno punata po glavi.“
Otišao je Vrba, još jedan iz plejade velikih hrvatskih sportaša. Zaista, dovoljno je reći - srebrni hrvatski olimpijac.

 

Sućut obitelji Renata Vrbičića izrazili su predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop:

 

Poštovana obitelji Vrbičić,

povodom prerane smrti zaslužnog olimpijca, vašeg i našeg Renata, primite izraze duboke sućuti u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji!  (hoo/jg)