U Splitu je nakon kratke i teške bolesti u 74. godini života preminuo legendarni nogometaš Hajduka, Miroslav Ferić. Rođen je u Splitu, 4. travnja 1944. godine. Za Hajduk je odigrao 315 utakmica i postigao 60 zgoditaka.


Sa Hajdukom je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1971., kao i kup 1967., gdje u finalnoj utakmici protiv Sarajeva u Splitu postigao prvi zgoditak.
Igračku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Splita kod barba Luke Kaliterne, gdje ga je odevo zet mu igrač Splita, Mario Duplančić Mamuco.
Nakon završetka igranja među Splitovim pinirima, Miro ju igrao i za subjuniore, juniore i prvu momčad Splita, za koju je igrao od 1961. do 1963. Igrao je jednu utakmicu i u prvoligaškoj momčadi Splita 1961.

U ljeto 1963. godine Miro prelazi u Hajduk, u čijem će dresu obilježiti igračku karijeru. Bilo je poziva sa raznih strana, najupornija je bila Crvena Zvezda, ali za Mira kada je odlučio napustiti RNK Split nije bilo dileme. Hajduk i samo Hajduk. Debitirao je u kup protiv momčadi Like iz Gospića u Splitu, 30. listopada 1963., kada je Hajduk pobijedio sa 8:2., a Miro je odmah postigao i prvi zgoditak.

U Hajduka je Miro igrao do 1972. godine. Kroz to vrijeme doživio je Miro osvajanja trofeja, ali i veliku i tešku borbu za ostati u ligi.
Ipak prema vlastitom priznanju 1967. godine doživio je Miro najveću radost u karijeri. Po prvi put Hajduk je osvojio kup. Datum je bio 24. svibnja 1967., godine. Hajduk je pobijedio Sarajevo sa 2:1. a kao što je prethodno spomenuto Miro je postigao prvi gol na toj povijesnoj utakmici.
Igrala se 42. minuta, faul za Hajduk blizu kornera, na kantunu Istoka i Sjevera. Slobodan udarac za Hajduk. Centrirao je Džemaludin Mušović, balun je išao prema Miru, nije skočijo, nego se bacio prema lopti. Goool! Prema vlastitom priznanju najdraži Mirov u karijeri.
Na kraju je Hajduk pobijedio sa 2:1. Radosti nije bilo kraja.

Doživio je Miro i radost 1971. godine, kada je bio dio šampionske momčadi koja je nakon 16 sušnih godina donijela u Split, titulu prvaka Jugoslavije.
Pored Splita i Hajduka igrao je Miro i u Borcu iz Banja Luke te belgijskom Racingu.Treba reći to da je Miro Ferić igrao za omladinsku, olimpijsku i B reprezentaciju Jugoslavije.

U momčadi je kako je govorio igrao na svim mjestima u momčadi osim što nikada nije bio vratar niti bek. Najviše je igrao na pozicijama spojke i centarfora, a znao je po potrebi igrati u half liniji ili na krilu, a kratko vtrijeme bio je i centarhalf. Cijenio je sve trenere koju su ga trenirali tijelom karijere, ali znao je reći barba Luka Kaliterna je bio poseban. Treba reći da je i njegov sin Slavko nosio bijeli dres igravši za mlađe klupske uzraste. (hoo/jg)


Komemoracija u povodu smrti legendarnog nogometaša Hajduka, Miroslava Ferića, održati će se u subotu, 6. svibnja u 9,30 u kino Sali stadiona na Poljudu, a pokop je istog dana u 11 sati na groblju Lovrinac.