Međunarodni natječaji

Kako bi pridonio promicanju sporta kao univerzalne civilizacijske baštine za bolje međusobno razumijevanje Hrvatski olimpijski odbor već 1993. godine se uključio u organizaciju međunarodnih natječaja koje provodi Međunarodni olimpijski odbor a na temu olimpizam i proslava Igara. Iste je godine u natjecanju u likovnim radovima na temu Olimpijske igre za djecu u dobi od šest do šesnaest godina, Međunarodni ocjenjivački sud izabrao šest radova djece iz Hrvatske a nagrade osobno uručio predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch prigodom prvog službenog posjeta Hrvatskom olimpijskom odbora.

Na temu umjetnost i sport 2000. godine koju je MOO proglasio godinom kulture i mira, pobjednik međunarodnog natječaja bio je Šibenčanin Ante Guberina sa skulpturom „Olimpijski lanac“ u konkurenciji 74 zemlje. Njegovo se djelo danas nalazi u Olimpijskom muzeju u Lausannei.  Esej Ane Mirković iz Delnica „Radost napora“ 2002. godine ocijenjen je najboljim autorskim radom na međunarodnom natječaju „Olimpijski sport i književnost“ i uvršten u osam najboljih u istoj kategoriji. Hrvatski olimijski odbor uključio se i u organizaciju međunarodnog natječaja 2006. "Sport i fotografija" u kojem su Sanjin Kovačić i Krešimir Mehičić izabrani u osam najboljih u svojim kategorijama. Godine 2008. Hrvatski olimpijski odbor uključio se organizaciji međunarodnog natječaja „Sport i glazba“ čija je pobjednička skladba „Olimpizma put“ , a koju izvode Ivana Kindl, Branka Delić i dječji zbor „Kikići“ iz Zagreba, također uvrštena u osam najboljih u međunarodnoj konkurenciji Natječaja Međunarodnog olimpijskog odbora.

Zagreb, 21. veljače 2011. - Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska olimpijska akademija u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje, raspisali su za učenike osnovnih škola likovni natječaj na temu Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) - europsku smotru mladih i perspektivnih sportaša a koja se održava svake dvije godine u organizaciji Europskih olimpijskih odbora (EOC).

Ocjenjivački sud Hrvatskog olimpijskog odbora, zadužen za provedbu Međunarodnog natječaja "Sport i fotografija 2006." u Hrvatskoj, a koji je raspisao Međunarodni olimpijski odbor u svibnju 2006., proglasio je za pobjedničke radove autorske snimke Sanjina Kovačića, Krešimira Mihečića i Petre Čizmić.

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop upriličili su, u utorak, 31. siječnja svečani prijem za najuspješnije mlade autore literarnih radova međunarodnog natječaja «Olimpijski šport i književnost» u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora, Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u 2005. godini.