Taranto, 12. studenoga 2022. - U gradu Tarantu na krajnjem jugu Italije, gradu domaćinu Mediteranskih igara 2026. godine, održana je izvanredna sjednica Opće skupštine Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI). Tako se mediteranska obitelj po prvi put okupila na skupštinskom zajedanju u gradu domaćinu Igara i to baš u "peti talijanske čizme", u pokrajini Apuliji.

Na skupštini MOMI-ja sudjelovali su i hrvatski predstavnici - glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota te voditeljica međunarodne suradnje Ljiljana Ujlaki Šubić koja je ujedno i članica Izvršnog odbora MOMI-ja u drugom mandatu. Na sjednicama MOMI-jevih komisija sudjelovale su HOO-ova koordinatorica za statusna pitanja sportaša Matea Horvat (Etička i pravna komisija) i glavna tajnica Hrvatskog saveza  daljinskog plivanja Karla Šitić (Komisija sportaša).

Skupština je nagradila brojne zaslužnike mediteranskog pokreta, a dugogodišnjem predsjedniku Amaru Addadiju dodijeljen je status doživotnog počasnog predsjednika. Na čelu MOMI-ja djelovao je od 2003. do 2021. godine.

Posredstvom videoveze predstavnici grčkog Herakliona prezentirali su domaćinstvo Mediteranskih igara na pijesku 2023. godine, a u vrijeme održavanja Igara održat će se i sljedeća sjednica Opće skupštine MOMI-ja (1. rujna). Na Mediteranskim igrama na pijesku u Heraklionu nastupit će 1500 sportaša iz 26 država, i to u 14 sportova od kojih su četiri premijerno zastupljeni u programu Igara.   

Na skupštini u Tarantu otvorena je i mogućnost kandidiranja gradova domaćina za MI 2030. i Mediteranske igre na pijesku 2027. godine. (hoo/vk)