ZAGREB, 6. travnja 2014. - Ujedinjeni narodi (UN) 6. travnja 2014. prvi put obilježavaju Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. Radi se o povijesnom datumu, jer su 6. travnja 1896. otvorene prve Olimpijske igre modernog doba.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), u svojstvu stalnog promatrača pri UN-u, podržava ovu inicijativu kojom se visoko vrednuje uloga i doprinos sportskih organizacija društvenim promjenama i ljudskom razvoju.

Uvažavajući rezultate rada Olimpijskog pokreta, sportskih klubova, vladinih i nevladinih organizacija te svih ostalih udruga i pojedinaca koji vjeruju u snagu sporta, Međunarodni dan sporta za razvoj i mir nova je prilika za promidžbu doprinosa sporta i fizičkih aktivnosti na području ljudskog i ekonomskog
razvoja, ravnopravnosti spolova, odgoja, zdravlja, socijalnog uključivanja, razvoja mladih, izgradnje mira te održivog razvoja. Istodobno je zamišljen i kao poticaj za raspravu o učinkovitom tjelesnom odgoju i potrebnim dodatnim ulaganjima u sport.

Partnerstvo MOO-a i UN-a započelo je još 1922. ugovorom o suradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO), koja je kasnije postala Specijalizirana agencija UN-a. Razne zajedničke aktivnosti provedene kroz desetljeća učvrstile su ulogu sporta kao pokretača pozitivnih promjena. Opća skupština UN-a donijela je 1993. rezoluciju o oživljavanju drevne grčke tradicije ekecheirie, olimpijskog imirja. Dugogodišnje suradnja rezultirala je MOO-ovim statusom stalnog promatrača pri UN-u.

Doprinos sporta razvoju i miru ne mjeri se dakako u rezolucijama i odlukama, već u aktivnostima koje MOO provodi na mjestima poput Haitija, gdje je MOO otvorio svoja prva dva Olimpijska razvojna centra za mlade, ili u Kambodži, gdje je u suradnji s organizacijom World Food Programme opskrbio 84 osnovne škole s paketima sportske opreme. Ukupno 650.000 takvih paketa MOO je podijelio od 2009. djeci i mladima. MOO također aktivno sudjeluje u postizanju Milenijskih ciljeva razvoja te suzbijanju nezaraznih
bolesti. Utvrđeno je kako veliki dio smrtnih slučajeva izazvanih nezaraznim bolestima posljedica kardiovaskularnih bolesti, kroničnih bolesti dišnih putova te dijabetesa, a upravo su bavljenje sportom i redovita fizička aktivnost najučinkovitiji način kako bi se izbjegle te bolesti.

Više o Međunarodnom danu sporta za razvoj i mir.