MONTREUX, 16. prosinca 2013. - Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) održao je četverodnevni seminar u švicarskom Montreuxu. Od 11. do 14. prosinca 2013. raspravljao je o pet ključnih tema za budućnost olimpijskog pokreta: jedinstvenost olimpijskih igara, sportaši kao jezgra olimpijskog pokreta, Olimpizam u akciji, uloga MOO-a te struktura i organizacija MOO-a.

Seminar je početak dijaloga najavljenog od strane predsjednika MOO-a Thomasa Bacha u svojoj izbornoj kampanji. Radi se o temama koje je Bach istaknuo u svom izbornom programu, a uključio je i razmišljanja ostalih pet predsjedničkih kandidata s kojima je održao sastanke u rujnu i listopadu. Nije zanemario ni ideje raznih članova MOO-a i cjelokupne olimpijske obitelji.

Ideje i prijedlozi nastalim tijekom sastanka bit će dio šire rasprave članova MOO-a na 126. Zasjedanju u Sočiju, a nakon toga će se imenovati radne skupine koje će rasprave pretočiti u konkretne preporuke. Na izvanrednom Zasjedanju MOO-a 6. i 7. prosinca 2014. u Monaku usvojit će se Olimpijski plan 2020, skup smjernica Olimpijskog pokreta pod predsjedavanjem Thomasa Bacha.

Plodonosna rasprava izvršnog odbora već je dovela do niza odluka:

Zaštita 'čistih' sportaša
MOO će ulagati u istraživanja na području anti-dopinga, posebice u nove tehnologije otkrivanja zabranjenih supstanci i metoda. Početni proračun iznosit će 10 milijuna dolara.

MOO će zaštititi sportaše od svake vrste manipulacije i korupcije. Izvršni je odbor za tu svrhu rezervirao fond od 10 milijuna dolara te odobrio uvođenje sustava za nadzor koji će uspoređivati upozorenja i informacije o manipulacijama kod sportskog klađenja. IBIS (Integrity Betting, Intelligence System) će prikupljati podatke međunarodnih federacija. MOO će početkom 2014. godine potpisati i sporazum o suradnji s Interpolom.

Održivost
Izvršni odbor raspravljao je o održivosti olimpijskih igara od kandidature do olimpijskog programa, organizacije i nasljeđa. Ove će teme biti dio rasprave na Zasjedanju u Sočiju te će im se posvetiti i posebne radne skupine. Dvije su odluke već donesene:

1. Radna će skupina razmotriti upravljanje troškovima olimpijskih igara kako bi se olakšala daljnja rasprava.
2. Gradove koji su već započeli kampanju za izbor domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. potaknut će se da što više koriste već postojeće i montažne objekte.

Olimpijske igre mladih
Sportovi i discipline koje trenutno nisu na programu igara bit će pokazni sportovi na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu 2014., i to sportsko penjanje, koturaljkanje, skateboarding i wushu.

Olimpijski TV kanal
OBS će provesti studiju o isplativosti olimpijskog TV kanala.

Članstvo u MOO-u
Promijenit će se pravila Komisije za nominaciju kako bi se osigurala veća transparentnost kod kandidatura za članstvo u MOO-u.