LAUSANNE, 8. prosinca 2011. (REUTERS) – Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svojoj je sjednici 8. prosinca 2011. ukorio člana MOO-a i predsjednika Afričke nogometne konfederacije Issu Hayatoua, te upozorio člana MOO-a i predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Laminea Diacka.

LAUSANNE, 8. prosinca 2011. (REUTERS) – Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svojoj je sjednici 8. prosinca 2011. ukorio člana MOO-a i predsjednika Afričke nogometne konfederacije Issu Hayatoua, te upozorio člana MOO-a i predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Laminea Diacka. Diack i Hayatou priznali su Etičkoj komisiji MOO-a da su 1993. i 1995. primili novčane iznose od bivše FIFA-ine marketinške agencije International Sport and Leisure (ISL), koja je 2001. proglasila stečaj s dugom od 300 milijuna dolara, tvrdeći da se pri tome nije radilo o mitu. Etička komisija ocijenila je prihvaćanje navedenih iznosa kao sukob interesa.

Diack i Hayatou nisu bili članovi MOO-a u vrijeme kada su primili novčane iznose od ISL-a, zbog čega odluka izvršnog odbora neće utjecati na njihova prava i obaveze unutar MOO-a.

Hayatou je tvrdio da je 1995., kada je bio član izvršnog odbora FIFA-e, od ISL-a primio 100.000 švicarskih franaka koji su bili namijenjeni za proslavu 40. godišnjice Afričkog nogometnog saveza (CAF). Diack je naveo kako mu je ISL isplatio 30.000 dolara te 30.000 švicarskih franaka za pokrivanje troškova koji su nastali nakon što je došlo do požara u njegovoj kući u ožujku 1993. U to je vrijeme bio potpredsjednik IAAF-a.

Joao Havelange, predsjednik FIFA-e u razdoblju od 1974. do 1998., podnio je 5. prosinca 2011. ostavku na članstvo u MOO-u nakon 48 godina, u 95 godini života, kako bi izbjegao moguće sankcije MOO-a, jer ga se također povezuje s korupcijskom aferom oko ISL-a.

„MOO je dokazao kako poštuje vlastita pravila. Poštujemo etičko ponašanje i nećemo oklijevati poduzeti određene mjere ako nam se predoče dokazi“ izjavio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.